Zadržaný Eritrejčan sa priznal k útoku nožom v IKEI, zamietli mu azyl

TASR
13.8.2015 19:59

Zadržaný Eritrejčan sa priznal k smrteľnému útoku nožom na dvoch ľudí, ku ktorému došlo v obchodnom dome IKEA v švédskom meste Västeras, informoval jeho obhajca.

Zadržaný Eritrejčan sa priznal k útoku nožom v IKEI, zamietli mu azyl
SITA

Do brucha sa bodol sám

Obhajca Per-Ingvar Ekblad povedal, že jeho klient prijal rozhodnutie súdu, ktorý naňho uvalil dvojtýždňovú väzbu. Motív činu je naďalej nejasný, Švédsky imigračný úrad ale uviedol, že len pár hodín pred činom, informoval muža, že mu bola zamietnutá žiadosť o povolenie k pobytu a že bude čoskoro deportovaný do Talianska.

Polícia nenašla žiadne spojenie medzi podozrivým a jeho obeťami, 55-ročnou ženou a jej 27-ročným synom. Eritrejčan sa v nemocnici vo Västerase zotavuje z operácie, ktorú si vyžiadali bližšie nespresnené vážne zranenia. Dnes sa prebudil a odpovedal na otázky polície. S ohľadom na zdravotný stav sa nemohol osobne zúčastniť na pojednávaní o uvalení väzby, ale sledoval ho cez telefónne spojenie, informovala AP.

Podľa denníka Aftonbladet bezpečnostná kamera v IKEI zaznamenala, ako podozrivý vzal z kuchynskej sekcie obchodného domu dva nože. Krátko nato spáchal útok a následne sa bodol sám do brucha. Polícia nepotvrdila existenciu záznamu z bezpečnostnej kamery ani to, že útočník použil nože, ktoré IKEA predávala.

Nedostatok dôkazov

Na rovnakom pojednávaní o väzbe prepustil sudca druhého, 23-ročného zadržaného Eritrejčana pre nedostatok dôkazov na slobodu. Jeho obhajkyňa Maria Wilhelmssonová povedala, že sa obaja muži poznali z azylového centra, v ktorom žili, a náhodne sa stretli pred obchodným domom. Starší z mužov požiadal mladšieho, aby išiel do obchodu s ním.

Staršieho, 36-ročného zraneného muža, zadržali po čine v obchode a mladšieho, 23-ročného, na neďalekej autobusovej zastávke.
Obchodný dom IKEA vo Västerase, ktorý leží asi 115 kilometrov západne od Štokholmu, patrí k najväčším v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok