Fico o pomoci pre Rakúsko: Sme ochotní dočasne prijať aj viac ako 500 utečencov

ČTK TA3
10.8.2015 19:59

Slovensko je podľa premiéra Roberta Fica v zásade ochotné prijať od Rakúska viac utečencov ako 500, na čom sa krajiny dohodli, pokiaľ sa doterajšia dohoda ukáže ako efektívna.

Problém s integráciou Rómov

Šéf slovenskej vlády rozhovore pre rakúsky denník  Der Standard vyhlásil, že Bratislavu "znervózňuje" európska debata o záväzných kvótach pre prijímanie migrantov. Fico poukázal na to, že Slovensko nezvláda ani integráciu svojich vlastných Rómov.

"V prijatej dohode sa hovorí o 500 ľuďoch. Pokiaľ by bol tento mechanizmus vnímaný ako veľmi efektívny, sme ochotní pomáhať ďalej. Potom môžeme byť veľmi aktívni, pričom od všetkých migrantov očakávame, že budú dodržiavať zákony. Pokiaľ nechcú akceptovať životný štýl a pravidlá, budeme reagovať veľmi vážne,“ vyhlásil Fico, ktorý rokoval s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom.

Po šiestich mesiacoch musia naspäť

Na dočasnom ubytovaní 500 migrantov umiestnených v rakúskom utečeneckom tábore Traiskirchen sa dohodli ministri vnútra oboch krajín 21. júla. Slovensko prisľúbilo susedovi pomoc, keďže Rakúsko patrí k európskym štátom, ktoré majú veľké problémy s prívalom migrantov. Zostať môžu najviac šesť mesiacov. „Potom musia naspäť, aby mohlo byť dokončené ich azylové konanie,“ potvrdil Fico.

Slovenský premiér naznačil, že Slovensko bolo ochotné pristúpiť na dohodu s Rakúskom pre debatu v EÚ o záväzných kvótach, ktoré majú umožniť spravodlivejšie rozdelenie utečencov medzi členské krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok