Na východnom fronte sa podľa Kyjeva stále bojuje, separatisti to odmietajú

ČTK
10.8.2015 16:41

Najmenej jeden ukrajinský vojak zahynul a ďalších 16 bolo zranených v Donbase na východe Ukrajiny počas najväčšieho ostreľovania vládnych síl separatistami od začiatku roka. Uviedol to tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov.

Porušenie mierových dohôd

Prezident Petro Porošenko nariadil informovať zahraničných partnerov, že rebeli porušili mierové dohody z Minsku. Šéf ukrajinskej diplomacie sa chystá rokovať so svojimi partnermi z Francúzska, Nemecka a Ruska.

O povstaleckom niekoľkohodinovom ostreľovaní, ktoré sa udialo napriek uzatvorenému prímeriu, náčelník generálneho štábu podal hlásenie prezidentovi Porošenkovi, ktorý nariadil informovať misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a ruských predstaviteľov. Cieľom je podľa tlače zabrániť eskalácii bojov.

Kyjev vraj klame

Prezident tiež nariadil ministrovi zahraničných vecí pristúpiť k okamžitým diplomatickým konzultáciám s Ruskom, Francúzskom a Nemeckom, ktoré sa na uzatvorenie mierových dohôd podieľali. "Na Porošenkov príkaz uskutočním rokovanie so šéfmi diplomacií," ohlásil Pavlo Klimkin podľa agentúry Interfax-Ukrajina, podľa ktorej separatisti aj v pondelok ostreľovali ukrajinské jednotky z raketometov.

"Je to ďalšie klamstvo z Kyjeva. V nedeľu pol dňa ostreľovali obce Horlivka a Bila Kamjanka. Žiadne bojové akcie nevedieme. Znie to nelogicky. Ak sme ostreľovali ich pozície, tak prečo obete, a to aj medzi civilistami, sú na našej a nie na ich strane,“ povedal agentúre Interfax námestník ministra obrany neuznávanej Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin.

Straty povstalcov

V dôsledku ukrajinského ostreľovania od 1. do 7. augusta zahynulo 28 civilistov, vrátane štyroch žien, tvrdia povstalecké úrady. Ukrajinské straty boli podľa nacionalistov z Pravého sektora, ešte vyššie. V nočných bojoch pri obci Starohnativka, kde sa separatisti pokúsili o prelom, prišli o život štyria vojaci a najmenej šesť ďalších bolo zranených, uviedli noviny Ukrajinska pravda.

Informácie o týchto padlých podľa hovorcu generálneho štábu Vladyslava Selezňova nie sú potvrdené. Počas bojov v noci z nedele na pondelok sa armáde podľa hovorcu podarilo povstalcov donútiť na ústup o dva až tri kilometre. Separatisti údajne v bojoch utrpeli citeľné straty.

Ukrajinský generálny štáb rovnako tvrdí, že silám separatistov teraz velí ruský generálplukovník Alexandr Leoncov, zástupca veliteľa pozemných síl ruskej armády, ktorý je údajne momentálne na dovolenke v Donecku. Konflikt si vyžiadal vyše 6800 ľudských životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok