Japonský parlament schválil návrh, ktorý umožní nasadenie vojakov v zahraničí

TASR
15.7.2015 10:27

Dolná komora japonského parlamentu schválila zmenu obrannej politiky, ktorá by po prvý raz od skončenia druhej svetovej vojny umožnila nasadenie japonských vojakov v zahraničí.

Japonský parlament schválil návrh, ktorý umožní nasadenie vojakov v zahraničí
SITA/AP

Obávajú sa vzostupu Číny

Väčšina bežných voličov bola proti tomuto kroku, napísala agentúra Reuters. Zmenu naopak privítali Spojené štáty, spojenec Japonska.

Vláda premiéra Šinzóa Abeho tvrdí, že zmeny sú životne dôležité pre čelenie novým výzvam, ako je vzostup Číny. Podľa odporcov zmeny je podobný krok v rozpore s pacifistickou ústavou a mohol by zavliecť Japonsko do konfliktov vo svete, ktoré vedú Spojené štáty.

Ústava ich obmedzovala pri obrane

Predchádzajúce vlády vyhlasovali, že ústava odmietajúca vojnu pôsobí obmedzujúco aj v súvislosti s použitím ozbrojených síl na obranu Japonska.

Japonskú ústavu navrhli americké okupačné sily po skončení druhej svetovej vojny sčasti aj preto, aby sa predišlo opakovaniu japonskej invázie a krutej okupácie rozsiahlych území na ázijskom kontinente.

Za zmenu ústavy sa dôrazne zasadzoval aj japonský premiér Šinzó Abe. Svoj postoj zdôvodňoval zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou - vrátane mocenského vzostupu Číny a raketového a jadrového ohrozenia zo strany Severnej Kórey.

Proti zmene sa ozvala Južná Kórea, ktorá vyhlásila, že bez predchádzajúcej žiadosti alebo dohody nebude súhlasiť s nasadením japonskej armády za hranicami cisárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok