Vatikán uzná Palestínu, Izrael je zarmútený

ČTK
13.5.2015 18:12

Vatikán privítal rozhodnutie Valného zhromaždenia OSN, keď palestínsky štát ešte v roku 2012 uznalo vyše 130 krajín. Zmluva ešte čaká na oficiálny podpis.

Vatikán uzná Palestínu, Izrael je zarmútený
SITA/AP

Vatikán reaguje na rozhodnutie OSN

Vatikán oficiálne uzná palestínsky štát. Zmluvu, ktorú obe strany vypracovali, ale ktorá ešte čaká na oficiálny podpis, presúva Vatikán svoje diplomatické kontakty z organizácie pre oslobodenie Palestíny priamo k štátu Palestína. Izrael vyjadril nad nadviazaním vatikánsko-palestínskych vzťahov sklamanie.

Vatikán privítal rozhodnutie Valného zhromaždenia OSN v roku 2012 uznať palestínsky štát. Ale zmluva je prvým právnym dokumentom dohodnutým medzi Svätou stolicou a palestínskou samosprávou a predstavuje tak oficiálne diplomatické uznanie, aj keď Vatikán už od minulého roka eviduje palestínskeho veľvyslanca pri Vatikáne ako zástupcu palestínskeho štátu.

Abbás pricestuje do Vatikánu

"Áno, je to uznanie, že štát existuje," uviedol vatikánsky hovorca Federico Lombardi. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás má v sobotu navštíviť pápeža Františka, a to pred kanonizáciou dvoch nových svätcov zo Svätej zeme, ktorá sa uskutoční o deň neskôr.

Sklamanie nad rozhodnutím prejavilo izraelské ministerstvo zahraničia, podľa ktorého to nepomôže mierovému procesu a vzďaľuje to palestínske vedenie od návratu k bilaterálnym izraelsko-palestínskym rokovaniam. Palestínska samospráva tvrdí, že hlasovaním na Valnom zhromaždení OSN ju v roku 2012 uznalo vyše 130 krajín.

 

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok