Vláda zastavila predaj akcií Telekomu cez burzu, ohlásil sa strategický investor

TASR TA3
7.5.2015 13:18

Ponukou akcií Slovak Telekomu na burze sa v uplynulých dňoch vygenerovala cena za štátny 49% podiel na úrovni 750 milióna eur, čo je na spodnej hranici stanoveného rozpätia. Celkový dopyt predstavoval 1,6-násobok ponúkaných akcií, priblížil minister financií Peter Kažimír.

Meno investora nekonkretizoval

Kažimír tento proces označil za úspešný. Zároveň však informoval, že v ranných hodinách sa s výhodnejšou záväznou ponukou ohlásil strategický investor. "Tá ponuka je viditeľne lepšia," zdôraznil šéf rezortu financií. Meno investora ani ponúkanú cenu zatiaľ konkretizovať nechcel.

Vláda preto zastavila predaj akcií Telekomu cez burzu a začne rokovania o tejto ponuke. "Na základe toho, že sa vždy snažíme byť dobrými hospodármi, rozhodli sme sa odmietnuť ponuku, ktorú vygenerovala burza. Vnímame túto cenu ako benchmark, ako niečo, čo nemôže nikto spochybniť," konštatoval Kažimír.

Akcie si kúpilo 2500 Slovákov

Časť akcií Telekomu sa ponúkala aj individuálnym záujemcom, záujem takto prejavilo 2500 ľudí zo Slovenska. Tí si ich objednali a zriadili si tiež majetkový účet v Slovenskej sporiteľni, na ktorom majú momentálne viazanú sumu potrebnú na kúpu akcií.

Podľa predsedu výkonného výboru Fondu národného majetku Branislava Bačíka je však všetko zariadené tak, že po zrušení predaja akcií to ľudí nebude stáť nič. Zriadenie ani vedenie majetkového účtu na pol roka je totiž bez poplatkov."Keď sa občan Slovenskej republiky rozhodne tento účet zrušiť, takisto ho to nebude stáť žiadne poplatky,"dodal Bačík.

Podľa opozície vláda oklamala ľudí

"Opäť sa tu zahralo divadlo, ktoré malo vytvoriť dojem transparentnosti, spravodlivosti voči verejnosti a pritom v pozadí sa pripravoval nejaký obchod s nejakým vopred dohodnutým investorom, záujemcom," tvrdí poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Opozícia sa zároveň zhoduje na tom, že predaj podielu štátu v akejkoľvek spoločnosti je vždy najtransparentnejší práve cez burzu. "Na burze sa musia všetky spoločnosti vyzliecť donaha. Musia odhaliť, čo sa predáva, pri akej cene, ktorá je stanovená vždy ako výsledok prieniku ponuky a dopytu, preto je to transparentné. Čo sa udialo jasne dokumentuje, že 5,5 milióna Slovákov bolo oklamaných premiérom Ficom, lebo transparentnosť vyfučala," myslí si nezaradený poslanec Jozef Kollár.

Kollár sa obáva schránkovej firmy

Podľa Kaníka sa navyše žiadna z firiem nerozhoduje "z večera do rána", že príde s ponukou na odkúpenie akcií Slovak Telekomu. "Investor, ktorý má skutočný záujem a chce takúto transakciu uskutočniť, sa nerozhoduje z večera do rána, ale je to vec dlhodobých analýz. Určite nedospel k tomu rozhodnutiu dnes skoro ráno. Zrejme to nebude celkom v poriadku," argumentoval Kaník.

Vláda totiž zrušenie predaja akcií cez burzu odôvodnila tým, že má o ne záujem strategický investor, ktorý predostrel záväznú a výhodnejšiu ponuku. "Zrazu tu máme nejakého investora. Mám vážne obavy, aby za tým opäť neboli schránky," podotkol Kollár.

Opozícia je presvedčená, že kabinet by mal meno strategického investora, ktorý chce odkúpiť 49-% podiel štátu v Slovak Telekome, čo najskôr zverejniť. "Odborná verejnosť potrebuje vedieť, kto je ten investor a za akých podmienok mu chce štát odpredať podiely," tvrdí predseda hospodárskeho výboru Ján Hudacký.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok