Minister hospodárstva Pavlis po rozhovore s Ficom končí vo funkcii

TA3 SITA TASR
21.4.2015 17:01

Vo funkcii končí piaty minister vlády Roberta Fica, šéf rezortu hospodárstva Pavol Pavlis. Vo funkcii bol necelých 300 dní.

Končí vraj v rámci politickej kultúry

Na ministerstve hospodárstva končí ďalší minister. Ani nie po roku odvtedy, čo vo funkcii ministra hospodárstva nahradil Tomáša Malatinského, vo funkcii končí aj Pavol Pavlis. Ako informovala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková, minister hospodárstva sa "v rámci politickej kultúry" rozhodol odstúpiť po dnešnom rozhovore s predsedom vlády Robertom Ficom. 

"Minister hospodárstva prevzal na seba politickú zodpovednosť za medializované informácie súvisiace s jeho osobou. Škandalizovanie jeho mena poškodzuje tak stranu, ktorá ho do funkcie nominovala, ako aj jeho meno a rodinu," dodala v tlačovom vyhlásení Žiaková.

Pavlis sa bude môcť po odchode z funkcie vrátiť do parlamentu. Pavlis totiž kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2012 za Smer z 15. miesta na kandidátke. Jeho mandát však spočíva, pretože po voľbách sa stal štátnym tajomníkom. Po odstúpení z ministerskej funkcie sa do NR SR môže vrátiť. Za Pavlisa je v parlamente ako náhradník Antonín Cicoň. Ak sa teda Pavlis rozhodne, že si uplatní poslanecký mandát, Cicoň bude musieť odísť z parlamentu.

Končí pre zákazky Sitisu?

Pavlis podľa informácií Denníka N končí pre štátne zákazky jemu blízkej firmy Sitis. Vo vláde Smeru už skončil jeho predchodca Tomáš Malatinský, Zuzana Zvolenská, Dušan Čaplovič aj Peter Pellegrini, ktorý sa stal šéfom parlamentu.

Denník SME priniesol na svojich stránkach informácie, že minister Pavlis dal zákazku spriaznenej firme. Upratovacie služby za státisíce eur pre inštitúcie, ktoré patria pod ministerstvo hospodárstva, poskytuje firma Sitis.


Cez svojho majiteľa Dávida Šípoša je prepojená na ministra Pavlisa, firma Sitis vznikla štyri mesiace po jeho príchode na ministerstvo. Šípoš je Pavlisovým švagrom. Firme sa podľa denníka darí aj v iných rezortoch, v bratislavskom Starom Meste pomaly nahrádza inú firmu Vepos.

Chronológia demisií ministrov vo Ficovej vláde

2. júla 2014 - Minister hospodárstva Tomáš Malatinský podal demisiu. Išlo o prvú zmenu v kabinete Roberta Fica od jeho nástupu do vlády v apríli 2012. Do kresla ministra hospodárstva zasadol v nasledujúci deň Pavol Pavlis.

2. júla 2014 - Po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom sa rozhodol podať demisiu minister školstva Dušan Čaplovič. Novým šéfom rezortu školstva sa v nasledujúci deň stal Peter Pellegrini.

3. novembra 2014 - Zuzana Zvolenská prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva SR. Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Novým šéfom rezortu zdravotníctva sa 6. novembra stal Viliam Čislák.

25. novembra 2014 - Prezident Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho a na jeho miesto vymenoval štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera.

Prvá reakcia opozície na Pavlisovo odstúpenie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok