Košických policajtov, ktorí mali šikanovať rómske deti, súd oslobodil

TA3 TASR
27.2.2015 12:50

Košických policajtov z kauzy šikanovania rómskych chlapcov súd oslobodil. Desať členov policajného zboru bolo obvinených zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a vydierania. Podľa súdu nebolo dokázané, že sa skutok stal. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Nedostatočné dôkazy?

Deväť mužov a jednu žena, ktorí mali ako členovia Policajného zboru vtedy službu, Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, štyroch z nich aj z vydierania.

"Súd zhodnotil, že dôkazy nepostačujú na uznanie viny, a to ani u jedného z obžalovaných, a dokonca dôkazy nesvedčia ani pre jednoznačný a nespochybniteľný záver, že sa skutok stal tak, ako ho žaloval prokurátor, prípadne s menšími obmenami pri zachovaní totožnosti skutku," uviedla sudkyňa po vynesení rozsudku.

Nútili deti fackovať sa a vyzliecť sa

Kauzu vyvolal medializovaný videozáznam, podľa ktorého policajti na Obvodnom oddelení PZ Košice - Juh chlapcov ponižovali, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Keďže však tento záznam podľa súdu nebol získaný zákonným spôsobom, ako dôkaz ho nepripustil. Obžaloba tak bola odkázaná najmä na výpovede svedkov.

Obžalovaní, z ktorých väčšina už v policajnom zbore nepracuje, vinu odmietli. Prokurátor sa ihneď voči rozsudku odvolal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok