Pokiaľ ministri VV nepodporia cirkevné reštitúcie, vo vláde končia

TA3, SITA
9.1.2012 21:42

Český premiér Petr Nečas dal najmenšej koaličnej strane ultimátum. Pokiaľ ministri Vecí verejných nepodporia v stredu cirkevné reštitúcie, navrhne prezidentovi ich odvolanie.

Pokiaľ ministri VV nepodporia cirkevné reštitúcie, vo vláde končia
TA3

Po pondelňajšom rokovaní koaličných špičiek to uviedol predseda VV Radek John. "Dali nám ultimátum, že pokiaľ bezvýhradne nepodporíme cirkevné reštitúcie, bez toho, aby sa hovorilo o úsporách, tak padne vláda," povedal po koaličnom rokovaní John. Potom svoje slová ešte spresnil: "Pán premiér povedal, že pokiaľ budú ministri hlasovať proti, dá návrh na ich rezignáciu." Rokovanie vlády, ktoré sa bude zaoberať paragrafovým znením zákona o majetkovom vyrovnaní s cirkvami a náboženskými spoločnosťami už po tretíkrát, prebehne v stredu.

Zákon o majetkovom vyrovnaní s cirkvami a náboženskými spoločnosťami, ktorý sa týka 17 subjektov, má začať platiť od 1. januára 2013. Cirkvi a náboženské spoločnosti majú dostať nehnuteľnosti, lesy a polia v hodnote 75 miliárd korún. K tomu im má štát vyplatiť celkovo 59 miliárd korún po dobu nasledujúcich 30 rokov. Už v októbri pritom kabinet kývol na parametre vyrovnania, podľa ktorých majú cirkvi dostať peniaze a majetok celkovo za 134 miliárd korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok