Slovinský prezident Borut Pahor rozpustil parlament a vypísal voľby na 13. júla

TASR
1.6.2014 18:45

Slovinský prezident Borut Pahor dnes v súlade s očakávaním formálne rozpustil parlament postjuhoslovanskej republiky a súčasne vypísal predčasné parlamentné voľby na 13. júla. Informovala o tom tlačové agentúry DPA, APA a slovinské médiá.

Slovinský prezident Borut Pahor rozpustil parlament a vypísal voľby na 13. júla
SITA

Ide o dôsledok rezignácie demisie premiérky Alenky Bratušekovej (44) zo začiatku mája po tom, čo neuspela vo vnútrostraníckom súboji so spoluzakladateľom strany Pozitívne Slovinsko Zoranom Jankovičom. Odstupujúca predsedníčka slovinskej vlády spoločne so svojimi stúpencami, vrátane bývalých funkcionárov Pozitívneho Slovinska, či niektorých poslancov strany, založila v sobotu 31. mája vlastnú stranu - Aliancia Alenky Bratušekovej (ZaAB).

Nový politický subjekt sa na ustanovujúcom zjazde v Ľubľani definoval ako sociálnoliberálna strana, ktorá sa bude angažovať za demokratické, hospodársky úspešné, sociálne spravodlivé a priateľské Slovinsko, ako to vyplýva zo štatútu, ktorý schválilo okolo 250 zakladajúcich členov. Líderkou strany sa bez jediného hlasu proti stala Alenka Bratušeková.

Po neuspokojivej účasti pri nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu (necelých 25 percent) znalci pomerov predpokladajú nízku volebnú účasť aj na predčasných parlamentných voľbách. Navyše stanovený termín spadá do školských prázdnin, ktoré sa v Slovinsku začnú 26. júna, takže nie je vylúčené ani napadnutie termínu volieb. Viaceré politické strany už naznačili, že sa vo veci obrátia s podnetom na ústavný súd. Odloženie volieb až na september však platná slovinská legislatíva neumožňuje.

Slovinský prezident Borut Pahor ráta so sformovaním novej vlády krajiny v polovici septembra, čo však označil za potrebné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok