Izrael tajne rokuje o nadviazaní vzťahov s arabskými štátmi

TASR
14.4.2014 16:33

Izrael vedie tajné rozhovory o nadviazaní diplomatických vzťahov s niektorými arabskými štátmi, ktoré ho doteraz neuznali. Oznámil to dnes izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman, ktorého citovala agentúra Reuters.

Izrael tajne rokuje o nadviazaní vzťahov s arabskými štátmi
SITA

Podľa jeho slov Izrael a "umiernené" arabské štáty spájajú spoločné obavy týkajúce sa Iránu a hrozby svetového terorizmu.

"Po prvý raz došlo k porozumeniu, že skutočnou hrozbou nie je Izrael, židia alebo sionizmus. Je to Irán, globálny džihád, Hizballáh a al-Káida," povedal Lieberman pre izraelské noviny Jedioth Achronoth.

Medzi krajinami, s ktorými je Izrael v kontakte, sú podľa Liebermana aj Kuvajt a Saudská Arábia. Vlády oboch krajín akékoľvek styky židovským štátom ihneď rozhodne popreli.

"Existujú kontakty, existujú rozhovory a sme veľmi blízko ku štádiu, v ktorom už ... nebudú tajné, ale budú prebiehať otvorene," vyhlásil pravicový šéf izraelskej diplomacie. Toto štádium by podľa neho mohlo nastať už o rok až 18 mesiacov.

Lieberman v tejto súvislosti vyjadril očakávanie, že už v roku 2019 by Izrael mohol podpísať nové mierové zmluvy s umiernenými arabskými štátmi. Uvedeným termínom Izrael zvykne označovať sunnitské štáty v oblasti Perzského zálivu a spojencov USA v iných častiach Blízkeho východu.

"Som si istý, že dovtedy (do roku 2019) nastane situácia, v ktorej budeme mať plné diplomatické vzťahy s väčšinou umiernených arabských štátov," vyhlásil Lieberman.

Agentúra Reuters však v tejto súvislosti priniesla vyjadrenia analytikov, ktorí sa o možnosti normalizácie arabsko-izraelských vzťahov vyjadrujú skepticky. Argumentujú stále nevyriešeným blízkovýchodným konfliktom i rozšírenými protiizraelskými náladami medzi obyvateľstvom arabských krajín.

Izrael doposiaľ podpísal mierové zmluvy len s dvoma arabskými krajinami - Egyptom a Jordánskom. Väčšina arabských štátov zaujíma voči Izraelu otvorene nepriateľský postoj. Protiizraelské nálady však v ostatných rokoch zatlačili do úzadia obavy týkajúce sa jadrového programu a regionálnych mocenských ambícií Iránu, ako aj hrozby súvisiace s medzinárodným terorizmom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok