Do Starého Tekova sa vrátili boje druhej svetovej vojny

TA3 TASR
27.7.2013 11:40

Na rieke Hron pri Starom Tekove sa konala tradičná rekonštrukcia prielomu frontovej línie z marca 1945, z miesta diania informoval René Medzihradský.

Tri stovky dobrovoľníkov z klubov vojenskej histórie si dnes spolu s niekoľkými tisícmi divákov v Starom Tekove pri Nitre pripomenuli historické boje, ktoré sa odohrali na Hrone počas druhej svetovej vojny.

Nadšenci rekonštrukcií bojov zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Rumunska, vyzbrojení dobovými zbraňami, ľahkou i ťažkou pásovou technikou, predviedli ukážku bojov medzi Červenou armádou a Nemcami na miestach, kde sa v marci 1945 začala bratislavsko-brnianska operácia. Podľa slov hlavného organizátora podujatia Jozefa Hostinského podujatie v Starom Tekove patrí k najväčším svojho druhu v strednej Európe. Svoju históriu začalo písať v roku 2005. "Každý rok pripravujeme pre návštevníkov niečo nové, teraz to je spôsob vedenia útoku Sovietov. Presne tak, ako sa to odohralo," povedal Hostinský pre TASR. Boje sa odohrávajú podľa jeho slov na ploche asi osem hektárov.

Program v Starom Tekove je celodenný, dopoludnia si záujemcovia mohli pozrieť defilé historickej techniky, kde sa prvýkrát predstavil aj stíhač tankov Stuck a samohybné delo Sexta, tiež ukážky činnosti Ozbrojených síl SR a Policajného zboru SR, ktorý sa stal partnerom podujatia. Pripravené boli statické a dynamické ukážky, ukážka práce mechanizovanej čaty, zoskok policajných výsadkárov, zneškodnenie nebezpečného páchateľa pohotovostným útvarom, zásah poriadkovej polície proti demonštrantom.

V marci 1945 začali vojská 53. a 7. gardovej armády 2. Ukrajinského frontu pod velením maršala Malinovského na juhozápade Slovenska mohutnú ofenzívu známu aj ako bratislavsko-brnianska operácia. Nemecké velenie vybudovalo na rieke Hron päť- až sedemkilometrové obranné pásmo. V úseku od obce Starý Tekov po Žemliare sa v dňoch 25. až 27. marca 1945 podarilo spojeneckým vojskám násilným prechodom rieky Hron prelomiť obranné postavenia nepriateľa. Útok sa začal 25. marca 1945 v skorých ranných hodinách, pričom mu predchádzala takmer hodinová delostrelecká príprava. Z oblasti Tekova strieľalo tisíc diel a 17 kaťúš. Celú líniu riadil maršal Malinovský. Medzi vojakmi Červenej armády bojovali aj Rumuni a kozáci pod vedením generálporučíka Plijeva. Kozákov tam poslednýkrát nasadili na koňoch, neskôr už bojovali pomocou modernej techniky.

A takto prebiehal prielom frontovej línie z marca 1945 na rieke Hron pri Starom Tekove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok