V Belehrade sa rozhoduje o prijatí alebo odmietnutí plánu riešenia v Kosove

TA3
6.4.2013 14:44

Rozhodnutie Belehradu o prijatí alebo odmietnutí plánu na riešenie severokosovskej problematiky možno podľa informácií verejnoprávnej srbskej televízie RTS očakávať v pondelok popoludní, po rokovaní vedenia vládnej Srbskej pokrokovej strany (SNS).

V Belehrade sa rozhoduje o prijatí alebo odmietnutí plánu riešenia v Kosove
SITA

Srbsko podľa dnešnej informácie periodika Informer, blízkeho SNS, čelí "škandalóznemu" tlaku Európskej únie. Materiál o súčasných úvahách vedenia krajiny sa v novinách objavil pod titulkom "Chcú nám zobrať všetko a nedávajú nám za to nič".

Ak by aj Belehrad akceptoval plán, ktorý by mal zabezpečiť začlenenie Srbmi obývaných oblastí na severe Kosova do tejto krajiny, ani tak podľa Informeru nemožno očakávať otvorenie prístupových rokovaní s Bruselom skôr než v máji 2014.

V srbských médiách dostali v týchto dňoch priestor i názory niekdajšieho amerického veľvyslanca v krajine Williama Montgomeryho, ktorý hovorí o tom, že bez ohľadu na rozhodnutie srbského vedenia čaká Srbsko politická nestabilita, či slová šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý ultimáta v súvislosti s kosovskou otázkou označil za neprijateľné.

Podľa informácií dnešného vydania denníka Blic je srbský prezident Tomislav Nikolič proti akceptovaniu plánu, vicepremiér a jeho nástupca na čele SNS Aleksandar Vučič za prijatie plánu, kým premiér Ivica Dačič je vraj pripravený prijať ktorékoľvek riešenie, na ktorom sa dohodnú obaja spomínaní politici. Od kosovského premiéra Hashima Thaciho mierilo v piatok do Belehradu varovanie, v zmysle ktorého nebude víťaza, ak nedôjde k dohode o severe Kosova - naopak, všetci budú porazení.

Premiéri Srbska a Kosova by do utorkového popoludnia mali o postojoch Belehradu a Prištiny informovať šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú. Posledné kolo ich dialógu sa skončilo neúspechom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok