Kaliňák: Je jednoduché robiť poriadok na hranici. Ak migrant urobí problém, vrátia nám ho naspäť, tvrdí Pčolinský

ta3/Lenka Klobučníková
4.9.2023 20:55

Migranti budú opäť témou parlamentných volieb. Vo vysokých počtoch prichádzajú do malých obcí na južnom Slovensku. Časť politikov žiada uzatvorenie hraníc, iná časť tvrdí, že migranti cez Slovensko len prechádzajú. O tejto téme sme sa v relácii Téma dňa rozprávali s Petrom Pčolinským (Sme rodina), Róbertom Kaliňákom (Smer-SSD) a Juraj Krúpom (SaS).

afads_1.jpg
TA3

Potvrdenie o zotrvaní

Problém okolo migrantov sa vracia naspäť. Ale čo je bližšie k pravde. Nevieme alebo nechceme migrantov zastaviť? "Pravda je, že policajný zbor pod vedením Hamrana nevie. Máme úradnícku vládu pod vedením prezidentky Čaputovej. Sú liberálnejší a hovoria o migrantoch, že sú to ľudia, ktorí utekajú," povedal Pčolinský.

Podľa neho to začalo potvrdením o zotrvaní. "Prejdú cez Turecko, Grécko, Macedónsko, Maďarsko. My sme v podstate šiesta krajina, kde migranti ostanú len preto, že naša polícia s tým nevie nič urobiť. Dávame im potvrdenie o zotrvaní. Toto potvrdenie ako tvrdí Pčolinský nedáva ani Turecko, či Česko migrantom. Ďalej podotkol, že z toho vyplýva nasledovné: "Ak migranti s takýmto potvrdením spravia väčšie problémy v inej krajine, vrátia nám ich."

Bol to práve dokument, ktorý sa zaviedol za éry Roberta Kaliňáka a Roberta Fica. "Je tak jednoduché urobiť poriadok na hranici, čo sa učí v prvých týždňoch výcviku. Niekto z týchto ľudí chýbal a Hamran určite," dodal Kaliňák.

Ospravedlnenie a vyhostenie migrantov

Každá krajina má nejakú formu tolerovanú pobytu. "Vy im ich nesmiete vydávať, to nie je pre nich určené. Keď si prečítate zákony určené pre ľudí, ktorí prišli na Slovensko legálne a medzičasom sa zdržali dlhšie, tak im dáte potvrdenie. Slúži na to, aby mali nejaký preukaz, pokým ich vyhostíte. Ale nie preto, aby ste týmto pokrývali nelegálnu migráciu," vysvetlil Kaliňák.

Podľa neho Hamran nespomenul koľko potvrdení Ficova vláda vydala. Argumentoval: "Ani jedno." Ako ďalej dodal Kaliňák, mali sa dodržať isté kroky:

1. Hamran mal okamžite požiadať vládu, aby sa zaviedla kontrola hraníc. Zabráni sa tak vstupu migrantom na Slovensko

2. Každého migranta zobrať do väznice pre cudzincov. 

Na záver dodal, že "Slovensko má dosť policajtov a dosť prostriedkov na vyriešenie tohto problému."

Volebná téma číslo jeden

Prečo prechádzajú cez Maďarsko a cez Slovensko migranti?  Podľa Krúpu sa pri každých voľbách téma migranti rozoberá. "Považujem to za škodu, že medzi voľbami, sa tomu nikto nevenuje a vypukne to práve v tomto období," zdôraznil Krúpa. 

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok