Vysoké mzdy a rýchle udelenie ruského občianstva. Moskva láka do armády tisíce migrantov

ta3/čtk
3.9.2023 11:04

Ruská armáda od začiatku roka najala do svojich služieb asi 280-tisíc ľudí. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko verbuje ako vojakov do vojny na Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie a občanov susedných krajín

Vysoké mzdy a rýchle udelenie ruského občianstva. Moskva láka do armády tisíce migrantov
TASR/AP

"Podľa údajov ruského ministerstva obrany bolo od 1. januára do radov ozbrojených síl na základe zmluvy prijatých asi 280-tisíc ľudí", vrátane rezervistov, vyhlásil Medvedev počas svojej návštevy ruského Ďalekého východu. Ruský exprezident povedal, že sa v regióne stretol s miestnymi predstaviteľmi s cieľom spolupracovať na posilnení ruskej armády.

Podľa informácií britskej rozviedky sa Rusko snaží do armády najímať aj ľudí z okolitých štátov, k čomu ho núti aj rastúci počet obetí bojov na Ukrajine, kam Moskva podnikla vlani vo februári inváziu. V krajinách ako je Arménsko či Kazachstan, Rusko zverejnilo on-line inzeráty s ponukou pôsobenia v ruskej armáde a ponúklo zálohy vo výške 495-tisíc rubľov (4223 €) a mesačné mzdy od 190-tisíc rubľov (1621 €). To je výrazne viac ako priemerná mzda v týchto krajinách. 

Vysoké mzdy a urýchlené udelenie ruského občianstva za službu v armáde sľubuje Moskva údajne aj stredoázijským migrantom. "V Rusku je najmenej šesť miliónov migrantov zo Strednej Ázie, ktoré Kremeľ pravdepodobne považuje za potenciálnych regrútov," uviedlo britské ministerstvo obrany. Cieľom Ruska je podľa neho vyhnúť sa ďalšej nepopulárnej mobilizácii pred prezidentskými voľbami plánovanými na rok 2024.

Podľa britského ministerstva obrany sa Rusko pri najímaní vojakov do armády uchyľuje aj k nátlaku. Do ruskej armády boli údajne nútení vstúpiť napríklad uzbeckí stavební robotníci pracujúci v okupovanom juhukrajinskom meste Mariupol.

Nábor vojakov slúžiacich na základe kontraktu podľa médií ruské vedenie vníma ako príhodnejšiu alternatívu k nútenej mobilizácii, ktorá bola v Rusku vyhlásená na jeseň minulého roka a u veľkej časti Rusov vyvolala pobúrenie. Za mobilizácie bolo podľa ruských predstaviteľov do zbrane povolaných asi 300-tisíc mužov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok