Exkluzívny prieskum pre ta3: Na prelome mesiacov by voľby vyhral Smer-SSD, najdôveryhodnejším politikom je Fico

ta3
3.9.2023 09:54

Prieskum agentúry SANEP bol realizovaný od 27. august do 2. septembra a zúčastnilo sa ho 1635 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+ rokov.

Exkluzívny prieskum pre ta3
ta3

Volebné preferencie

Ak by sa voľby do parlamentu konali v čase konania tohoto prieskumu, tak by sa 14,9 % opýtaných nevedelo rozhodnúť, ktorú stranu voliť. Ďalších 19,2 % deklarovalo, že by voliť nešli. Rozhodnutých by bolo 65,9 % oprávnených voličov a svoje hlasy by rozdelili nasledovne.


Parlamentné voľby by vyhral Smer so ziskom 21,4 percent hlasov, čím si táto strana pohoršila oproti polovici augusta o 0,6 percenta. V prípade, že by sa voliči, ktorí teraz zvažujú voľbu SMERu až ako svoju druhú možnosť, nakoniec predsa len rozhodli dať svoj hlas práve strane Roberta Fica, potom by SMER mohol vo voľbách získať až 27 percent voličských hlasov. 

Druhé miesto by obsadila strana Progresívne Slovensko na čele s jej predsedom Michalom Šimečkom so ziskom 15,6 percent a strana si tak oproti polovici augusta pohoršila o 0,2 percent voličskej priazne. Volebný potenciál strany Progresívne Slovensko sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 20 percent. 

HLAS-SD by koncom augusta skončil na treťom mieste so ziskom 15 percent a strana si tak oproti polovici augusta polepšila o 2 percenta voličských hlasov. 

Štvrtá by teraz skončila Republika so ziskom 8,4 percent.

Za Republikou nasleduje koalícia OĽaNO/Za ľudí/KU so ziskom 6,5 percenta, ktorá by sa ale do Národnej rady SK nedostala, pretože hranica pre vstup do Národnej rady je v prípade koalícií stanovena na sedem percent. 

Ďalej následujú strana SaS (6,1 percenta) a KDH (6 percent). Do parlamentu by sa ďalej dostalo aj hnutie Sme rodina (5,9 percenta) a strana SNS so ziskom 5,5 percenta. 

Pred bránami parlamentu by ostali Demokrati (3 percenta) a Aliancia-Szövetség (2,7 percent). 

Potrebných päť percent by nezískala ani krajne pravicová politická strana ĽSNS (2 percenta) a zoskupenie Modrí, Most-Híd (1,2 percenta). 



Volebná účasť

Rozloženie mandátov

Dôvera politikom

Najdôveryhodnejším politikom je podľa aktuálneho prieskumu spoločnosti SANEP naďalej predseda Smer-u Robert Fico. Dôveruje mu 32 percent opýtaných, nedôveruje 52. 

Fico si oproti polovici augusta polepšil o jedno percento, rovnako tak ako prezidentka Zuzana Čaputová. Prezidentke Čaputovej teraz dôveruje 31 percent opýtaných, nedôveruje 53. Podiel tých, ktorí vyjadrili úplnú dôveru Ficovi je väčší ako u prezidentky Čaputovej. Ficovi úplne dôveruje 14 percent, zatiaľ čo Čaputovej len percent jedenásť. 

Lídrovi Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu vyjadrilo dôveru 26 percent a nedôveru 54 percent respondentov. 

Expremiér a líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger má dôveru 19 percent a nedôveru 61 percent. Heger si tak oproti minulému meraniu o dve percenta pohoršil. Rovnakú devätnásťpercentnú dôveru má aj predseda Národnej rady SR a Sme rodina Boris Kollár, nedôveruje mu 63 percent opýtaných. 

Borisa Kollára nasleduje líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ktorý má dôveru 18 percent, nedôveru mu vyjadrilo 50 percent opýtaných. 

Šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi dôveruje 16 a nedôveruje mu 65 percent opýtaných. Predsedovi hnutia Republika Milanovi Uhríkovi dôveruje 15 a nedôveruje 59 percent voličov. 

Predseda KDH Milan Majerský má dôveru 12 a nedôveru 55 percent opýtaných. Dôvere 10 percent sa teší v súčasnej době predseda OĽANO Igor Matovič, nedôveruje mu 68 percent opýtaných. Dôveru 9 percent opýtaných má šéf SNS Andrej Danko, nedôveruje mu 66 percent. Rovnakú podporu má aj predseda ĽSNS Marian Kotleba (nedôveru mu vyjadrilo 65 percent). 

Osempercetnú dôveru získal líder strany Modrí - Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda, nedôveruje mu 64 percent respondentov. Predsedníčke politickej strany Za ľudí Veronike Remišovej dôveruje 7 a nedôveruje jej 61 percent opýtaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok