PS predstavilo program: Naštartovanie ekonomiky a cesta k väčšej vzájomnej tolerancii

ta3/TASR
2.9.2023 12:09

Naštartovanie ekonomiky, zdravotníctvo a zmena celospoločenskej atmosféry k väčšej vzájomnej tolerancii. Za hlavné programové priority Plánu pre budúcnosť, s ktorým sa bude Progresívne Slovensko (PS) uchádzať o dôveru v parlamentných voľbách, to na sobotňajšej tlačovej konferencii uviedol jeho líder Michal Šimečka.

Predstavil zároveň desať konkrétnych opatrení, ktoré majú implementovať programové priority. "Chceme postaviť tri veľké nemocnice, rovnako znížiť zdanenie práce a uľahčiť začiatok podnikania vrátane podpory mikropodnikania," uviedol. Avizoval presadzovanie adresnej pomoci vrátane príspevku na bývanie, ktorý má zabezpečiť, aby žiadna domácnosť nevynakladala na bývanie viac ako tretinu rodinného rozpočtu. Ambíciou PS je zaviesť aj špeciálny celoslovenský cestovný lístok CeloSlovák na všetky druhy verejnej dopravy. 

"Chceme zvýšiť učiteľské platy a dorovnať ich na úroveň priemerného platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí," deklaroval ďalej šéf PS. Opatreniami chce zintenzívniť progres elektronizácie verenej a štátnej správy, jedno z opatrení ma priniesť maximálnu podporu fotovoltiky, ďalšie mieri k tomu, aby boli životné partnerstvá dostupné pre všetkých. PS chce tiež prevziať garanciu za platenie výživného včas a v plnej výške. "Povinný rodič bude platiť štátu a štát bude vyplácať výživné oprávnenému rodičovi tak, aby nevznikali situácie, že bude tŕpnuť, či výživné príde a v akej výške," vysvetlila zámer podpredsedníčka PS Lucia Plaváková.

Predseda PS pripustil, že všetky opatrenia sa možno nepodarí počas nasledujúcich štyroch rokov uviesť do života. "Som však bytostne presvedčený, že za štyri roky sa dá urobiť zásadný rozdiel," zdôraznil.

Deklaroval, že pri presadzovaní programových priorít chce nasledovať cestu politickej konštruktívnej spolupráce. Mieni, že na zásadnú akceleráciu procesov v prípade najdôležitejších infraštruktúrnych projektov bude potrebné vytvoriť podľa vzoru zo zahraničia vysoko odborné implementačné tímy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok