Ak chceli hlasovať proti, museli to vysloviť. Čomu vďačíme za dnešný deň voľna?

ta3
1.9.2023 00:00

Mnohí ľudia si hneď na začiatku septembra užijú predĺžený víkend. Prvý september je štátnym sviatkom už dlhých 29 rokov.

Gašparovič_Mečiar_ústava
TASR/Pavel Neubauer

Štátny sviatok 1. september je pamätním dňom prijatia Ústavy Slovenskej republiky. Prijala ho Slovenská národná rada prvého septembra v roku 1992. O dva roky neskôr vyhlásili tento deň ako štátny sviatok.

Rozprava k prijatiu Ústavy SR začala už deň pred hlasovaním.

Poriadkový nátlak

Na hlasovaní bolo prítomných 134 poslancov. Za prijatie hlasovalo 114, proti bolo 16 zákonodarcov a štyria sa hlasovania zdržali. HZDS prišlo s iniciatívou aklamačného hlasovania, ktoré znelo: "Poslanec po menovitom oslovení predsedajúcim schôdze vstane a vysloví svoje stanovisko slovami‚ hlasujem za Ústavu Slovenskej republiky, hlasujem proti Ústave Slovenskej republiky alebo zdržiavam sa hlasovania. Predsedajúci schôdze meno hlasujúceho poslanca a jeho hlasovanie zopakuje." Proti tomuto návrhu protestovali poslanci zo Strany demokratickej ľavice a KDH. Aklamačné hlasovanie bolo presadené. Tí, ktorí boli proti prijatiu ústavy, museli vstať a vysloviť, že hlasujú proti Ústave Slovenskej republiky.

Ústava SR Profimedia/ČTK

Hneď tretieho septembra o ôsmej hodine večer v Rytierskej sieni Bratislavského hradu podpísali ústavu vtedajší predseda Slovenskej národnej rady Ivan Gašparovič a premiér Vladimír Mečiar. Pri tomto momente boli prítomní aj predseda Federálneho zhromaždenia Michal Kováč a predseda vlády Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky Jan Stráský (pozn. red. posledný predseda federálnej vlády Česko-Slovenska) a predseda Českej národnej rady Milan Uhde.

Pri tejto príležitosti je aj tento rok Národna rada Slovenskej republiky sprístupnená verejnosti - Deň otvorených dverí v Národnej rade SR. Do ulíc k tomuto dňu zvoláva ľudí do Košíc aj Smer-SSD so slovami: "Vláda zase bez ľudí, zase nehodné a zase "oslavy" z povinnosti. Ale je tu Smer-SSD a kto môžete príďte."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok