Zavlečenie Michala Kováča ml. Zbitý a do bezvedomia opitý sa zobudil pred policajnou stanicou

ta3
31.8.2023 00:00

Syna prezidenta Michala Kováča násilne zavliekli do rakúskeho Hainburgu. Stalo sa tak v tento deň (31. augusta) pred 28 rokmi. Nakoniec sa musel bývalý prezident ospravedlniť.

Kauza zavlečenie

Čin pripisovali Slovenskej informačnej službe (SIS), ktorú v tom čase viedol Ivan Lexa. Vtedajší dôstojník SIS Ján T. cestoval do Hainburgu, ktorý telefonicky oznámil rakúskej polícii, že pred policajnou stanicou je zaparkované auto s človekom, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač. V aute sedel zbitý a do bezvedomia opitý Michal Kováč mladší.

Oskar Fegyveres, bývalý príslušník SIS, tvrdil, že únos zorganizovala SIS. 

V roku 1994 vydal Interpol zatykač na Michala Kováča ml., dôvodom bola kauza Technopol.

Michal Kováč ml. TASR

Rýchly únos

Dve autá a ôsmi neznámi páchatelia so slovenskými značkami násilne a protiprávne zavliekli Kováča mladšieho do cudziny. Mali zastaviť auto syna vtedajšieho prezidenta neďaleko Svätého Jura pri Bratislave, kde Kováč junior býval. Posádky áut vyvliekli Kováča mladšieho z auta a ohrozovali ho pištoľou.

Flaša whisky

Na hlavu mu mali nasadiť masku, elektrošokmi ochromiť a násilím doňho naliať fľašu whisky. Následne sa Kováč mladší prebral až pred policajnou stanicou v Hainburgu. Potom, čo ho rakúska polícia odniesla do nemocnice, ho po nie dlhom pobyte na lôžku zadržali na margo medzinárodného zatykaču Interpolu.

Nasledovala rozsiahla spleť udalostí, keď vtedajší prezident SR požiadal ministra zahraničných vecí Juraja Schenka, aby požiadal Rakúšanov o vydanie syna na Slovensko. Predseda vlády Vladimír Mečiar tvrdil, že nejestvujú právne dôvody pre vydanie Kováča mladšieho. Nakoniec sa podarilo dostať Kováča z vyjednávacej väzby na kauciu, kam sa však neskôr vrátil a súd vo Viedni rozhodol, že z Rakúska nebude vydaný prokuratúre v Mníchove a mohol sa tak vrátiť na Slovensko.

Technopol pre Kováča ml. končí

Kauza Technopol pre Michala Kováča mladšieho skončila v roku 2000. Súd v Mníchove s konečnou platnosťou zastavil šesť rokov trvajúce konanie voči Kováčovi ml. Dôvodom bola skutočnosť, že súd dospel k názoru, že sa nedá očakávať Kováčovo odsúdenie. Syn slovenského exprezidenta bol v Nemecku obvinený kvôli podozreniu z účasti na podvode, vo finančnom vyčíslení presahujúcom dva milióny dolárov.

V auguste roku 2002 chcela Generálna prokuratúra obnoviť kauzu únosu Michala Kováča mladšieho.

Koncom roku 2002 Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť Generálnej prokuratúry SR proti zastaveniu trestného stíhania v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. Senát Najvyššieho súdu SR konštatoval, že prípad podlieha amnestii expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998. Vychádzal pritom z predchádzajúcich rozhodnutí Ústavného súdu SR. Rozhodnutie NS SR je právoplatné a nie je možné proti nemu podať odvolanie.

Porážka Michala Kováča

V roku 2011 prehral exprezident Michal Kováč spor s Ivanom Lexom. Súd nariadil Kováčovi písomne sa ospravedlniť bývalému šéfovi SIS za výroky, že stojí za únosom jeho syna.

Ústavný súd SR rozhodol v roku 2012, že bývalý prezident Michal Kováč nesmie Ivana Lexu viniť z únosu svojho syna, ani keby to bola pravda. Michal Kováč musel exšéfovi SIS napísať: "Ospravedlňujem sa Vám týmto listom za výroky, ktorými som urážal a kriminalizoval Vašu osobu," a vyplatiť ho sumou 3319 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok