Mýtus o Lochnesskej príšere vznikol pred 90 rokmi. Dobrovoľníci zorganizovali pátranie

ta3 ČTK
28.8.2023 16:26

Najväčšie pátranie po Lochnesskej príšere za posledných 50 rokov prinieslo niekoľko správ o možných pozorovaniach mýtického tvora, ale nič presvedčivé, informovala stanica Deutsche Welle. Moderný mýtus o Lochnesskej príšere, skrátene Nessie, vznikol pred 90 rokmi.

Mýtus o Lochnesskej príšere vznikol pred 90 rokmi. Dobrovoľníci zorganizovali pátranie
TASR/AP

Bolo ich vyše 200

Dve stovky dobrovoľníkov v nedeľu ukončili najväčšie pátranie po Lochnesskej príšere za posledné polstoročie, ale nepodarilo sa im získať žiadne presvedčivé dôkazy o jej existencii. 

Účastníci pátrali po zvierati z brehov jazera celý víkend pomocou najmodernejších vedeckých metód a dronov. Ďalší lovci príšery sa k nim pridali prostredníctvom webových kamier.

Vedúci projektu Alan McKenna uviedol, že dostal množstvo ďalších videí a tipov od ľudí, ktorí si pozreli naživo vysielané zábery zo slávneho jazera na Škótskej vysočine. Povedal však, že bude trvať dlho, kým sa tieto údaje pretriedia a oddelia sa fakty od zbožných želaní.

V apríli 1933 manažérka miestneho hotela Aldie Mackayová uviedla, že v jazere Loch Ness videla tvora podobného veľrybe. O tomto pozorovaní informovali noviny Inverness Courier a vtedajší redaktor Evan Barron navrhol, aby sa o tvorovi písalo ako o príšere. Záhada odvtedy inšpirovala knihy, televízne relácie a filmy a priniesla na toto miesto záujem turistov.

Nad jazerom lietali drony

Pátranie tento víkend zorganizovalo Lochnesské centrum v Drumnadrochite a dobrovoľnícky výskumný tím s názvom Loch Ness Exploration. Nad jazerom lietali drony vybavené infračervenými kamerami a pátrači používali hydrofón na detekciu nezvyčajných zvukov pod vodou.

Manažér Lochnesského centra Paul Nixon hovorí, že podujatie nebolo len reklamným trikom, ale ukázalo, že fascinácia Lochnesskou príšerou je silná ako nikdy predtým. "Verím, že v hlbinách jazera sa skrýva niečo veľké. Teraz neviem, či je to príšera - neviem, čo to je, ale domnievam sa, že tam dole niečo je," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok