Sledujte RADAR: Na juhu Slovenska môže byť 36 stupňov, očakávajte mimoriadne blesky

ta3 tasr
26.8.2023 14:21

Na juhu Slovenska môže byť v sobotu v niektorých okresoch 36 stupňov Celzia. V západných okresoch sa môžu vyskytnúť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Zároveň pre okresy Bratislava a Pezinok stále platí upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón. Informuje o tom na svojom webe.

Sledujte RADAR: Na juhu Slovenska môže byť 36 stupňov, očakávajte mimoriadne blesky
Profimedia

Výstraha pred búrkami platila do 13.00 h pre okresy Malacky, Senica, Skalica, Myjava a Nové Mesto nad Váhom.

Maximálna teplota 35 až 36 stupňov sa môže vyskytnúť v okresoch Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda a Galanta.

Pre okresy takmer celého Bratislavského, Banskobystrického, Košického kraja vydali výstrahu prvého stupňa. Taktiež aj pre okresy Partizánske, Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Hlohovec, Piešťany a Trnava. SHMÚ očakáva miestami 33 až 34 stupňov Celzia.

Výstrahy pre vysokými teplotami platili od 13.00 do 18.00 h.

Výstraha pred povodňami 

SHMÚ dodatočne vydal aj výstrahu druhého stupňa pred prívalovými povodňami v okresoch Skalica a Senica. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," poukázal.

"Tesne pred búrkovým systémom, ako aj južne od neho vznikajú nové búrky, teda postupne môže ovplyvniť počasie aj na väčšej časti územia. Prináša ochladenie aj pod 20 stupňov Celzia, čo je vo výraznom kontraste so vzduchom pred ním, kde je okolo 30 stupňov, na krajnom juhu už aktuálne až 35 stupňov Celzia," priblížili meteorológovia.

Výstrahy pred búrkami platili do 16.00, respektíve do 18.00 h. SHMÚ vydalo výstrahu druhého stupňa pre okresy Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Žilina. Pre ostatné okresy Trenčianskeho, Trnavského a Žilinského kraja platí najnižšia výstraha pred búrkami. Taktiež aj pre okresy Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa, Topoľčany, Banská Bystrica, Brezno, Malacky a Pezinok.  

V okresoch dotknutých búrkami sa v sobotu môžu vyskytnúť i prívalové povodne. Pre stredné Považie, Kysuce, Myjavu a Žilinu platia výstrahy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok