Prieskum: Kto by bol podľa Slovákov najlepším premiérom? Väčšina chce na čele vlády Pellegriniho

ta3/Agentúra AKO, s. r. o.
22.8.2023 12:26

Agentúra AKO sa v novom prieskume pýtala Slovákov, koho by chceli vidieť na čele vlády v pozícii slovenského premiéra. Zo vzorky 1000 respondentov hlasovalo najviac ľudí za Petra Pellegriniho z Hlasu. Na druhom mieste sa umiestnil Robert Fico zo Smeru a na za ním líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Respondenti mali z predloženého zoznamu predsedov politických strán vybrať najlepšieho kandidáta na premiéra. Z 1000 respondentov sa 8,3 percenta nevedelo rozhodnúť, alebo nechceli na otázku odpovedať a ďalších 9,8 percenta si nevedelo vybrať meno z daného zoznamu (odpovedali ani jeden znich/niekto iný).

Trojica víťazov

Zvyšných 81,9 percenta opýtaných si vybralo nasledovne:

Na prvom mieste sa umiestnil Peter Pellegrini so ziskom 20,2 percenta. Nadpriemerne často ho uvádzali ženy, 66 a viac roční, s najnižším vzdelaním, z Košického, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja, maďarskej národnosti a voliči strany Hlas-SD (87 percent).

Druhú priečku obsadil Robert Fico. Vybralo si ho 17,9 percenta opýtaných. Dominoval v odpovediach nadpriemerne u mužov, u 66 a viac ročných, u opýtaných s najnižším vzdelaním, z Prešovského, Trnavského a Trenčianskeho kraja, u ľudí inej národnosti a u voličov  strán Smer-SSD (81 percent), Republika (31 percent) a SNS (29 percent).

Trojicu uzavrel Michal Šimečka so ziskom14,2percenta. Oslovil najmä vekovú skupinu od 18 do 33 rokov, ľudí s vysokoškolským vzdelaním, voličov z Bratislavského, Trnavského a Žilinského kraja, opýtaných inej národnosti a voličov Progresívneho Slovenska (70 percent) a SASKY (22 percent).

Celé výsledky nájdete v grafe nižšie:

prieskum - premiér ta3/Agentúra AKO, s. r. o.
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok