Pozrite si prehľad vojny v slovenských bezpečnostných zložkách. Tá sa začala po voľbách 2020

ta3/čtk
21.8.2023 15:33

Prezidentka Zuzana Čaputová dočasne postavila mimo služby riaditeľa slovenskej civilnej tajnej služby SIS Michala Aláča, ktorý je medzi obvinenými pre podozrenie z marenia vyšetrovania korupčných a iných činov. Prečítajte si výber hlavných udalostí v slovenských bezpečnostných zložkách od volieb v roku 2020.

Pozrite si prehľad vojny v slovenských bezpečnostných zložkách. Tá sa začala po voľbách 2020
TASR - Martin Baumann, TASR - Michal Svítok

3. júna 2021 – Elitná policajná jednotka NAKA zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriana Szabóa, ktorý má okrem iného odhaľovať korupciu v radoch polície. Ako vedúci kontrolného orgánu bol Szabó podozrivý, že sa nechal podplácať hotovosťou a spotrebnou elektronikou, aby nestíhal trestné činy policajtov, a tiež že vynášal informácie zo svojho úradu. 

Slovenská vláda Szabóa odvolala v polovici júna z funkcie a v októbri Szabó uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Za branie úplatkov v celkovej hodnote najmenej 20-tisíc eur dostal Szabó trest tri roky väzenia, ktorý mu bol odložený na skúšobnú dobu piatich rokov, dostal aj pokutu 25-tisíc eur a sedemročný zákaz pôsobenia vo verejných funkciách.

26. augusta 2021 – Slovenská prokuratúra obvinila zo zneužitia právomocí a z marenia spravodlivosti policajného prezidenta Petera Kovaříka. Bol stíhaný za to, že v júli prerušil akciu policajnej inšpekcie voči svedkom v prípadoch, ktoré vyšetrovala jednotka NAKA. Dvaja zo spomínaných svedkov, ktorých policajná inšpekcia obvinila okrem iného z krivej výpovede, utiekli. 

Jedného z nich medzitým zadržali príslušníci NAKA, ďalší podľa médií požiadal o azyl v Chorvátsku. Podľa Kovaříka policajná inšpekcia porušila pri zásahu interné predpisy. Kovařík následne ohlásil rezignáciu. Jeho nástupcom sa stal v septembri 2021 Štefan Hamran.

Zadržaní vyšetrovatelia

13. septembra 2021 – Slovenská policajná inšpekcia zadržala štyroch vyšetrovateľov jednotky NAKA pre podozrenie z manipulovania s výpoveďou svedkov a na príkaz prokurátora zatkla aj svojho dočasného šéfa Petera Scholtza. 

Štvoricu vyšetrovateľov spájala činnosť v policajnom tíme, ktorý odhaľoval korupciu niekdajších policajných špičiek. Nasledujúci deň prokurátor obvinil Scholtza zo zneužitia právomocí a z marenia spravodlivosti. Stíhaniu čelili aj štyria zadržaní vyšetrovatelia NAKA, a to v súvislosti s postupom pri vyšetrovaní jednej zločineckej skupiny i samotnej policajnej inšpekcie. 

Vtedajší premiér Eduard Heger komentoval udalosť slovami, že v krajine vrcholí zápas o právny štát a že dochádza k pokusom o zastrašovanie a vyhrážanie sa ľuďom, pre ktorých je spravodlivosť najvyššou prioritou.

1. októbra 2021 – Štvoricu obvinených kriminalistov NAKA bratislavský krajský súd prepustil z väzby. Zmenil tak rozhodnutie súdu prvej inštancie a samotné stíhanie kriminalistov označil za neopodstatnené. Z väzby bol prepustený aj obvinený dočasný šéf policajnej inšpekcie. Prokuratúra ale trvala na obvinení v prípade, ktorý slovenské médiá označili za vojnu v bezpečnostných zložkách štátu.

Kalevský, Kučerka, Gašpar...

18. júla 2023 – Súd uznal vinným bývalého šéfa operatívcov jednotky NAKA Jána Kalevského z korupcie az vynášania informácií o policajných raziách. Vymeral mu trest sedem rokov väzenia a pokutu 5000 eur, voči verdiktu sa možno odvolať. Kalevský sa procesu osobne nezúčastnil a medzitým požiadal v Bosne a Hercegovine o azyl, svoje stíhanie označil za pomstu bývalých kolegov.

28. júla 2023 – Najvyšší súd SR s definitívnou platnosťou odsúdil za korupciu bývalého policajta Mariána Kučerku na desať a pol roka väzenia a prepadnutia majetku. Kučerka bol vyšetrovateľom národnej jednotky finančnej polície a za úplatky zametal prípady pod koberec. 

Expolicajt sa zdržiava v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Odvolací súd vypísané pojednávania v Kučerkovom prípade opakovane zrušil. Na Kučerku bol vydaný európsky zatykač, ale Sarajevo ho nevydalo a miestne orgány jeho žiadosť o azyl stále posudzujú.

11. augusta 2023 – Jednotka NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Gašpar rezignoval na funkciu policajného prezidenta v roku 2018 po tlaku časti politikov a verejnosti, ktorá po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky požadovala na demonštráciách jeho odchod z vedenia polície. 

Čelí stíhanie aj v inej kauze, ktorá súvisí s podozrením zo zneužívania polície. Teraz bol obvinený z korupcie. Gašpar je na poprednom mieste kandidátnej listiny Smeru-SD pre septembrové parlamentné voľby.

14. augusta 2023 – Slovenský policajný prezident Štefan Hamran povedal novinárom, že na Slovensku sa v minulosti zneužívala štátna moc, aby sa upevnil vplyv oligarchov či politikov na trestné konanie. Urobil tak v reakcii na kritiku strany Smer-SD expremiéra Roberta Fica v súvislosti so zadržaním a stíhaním Gašpara

Razie v SIS a NBÚ

17. augusta 2023 – Elitná jednotka slovenskej polície NAKA podnikla razie v budovách civilnej tajnej služby SIS a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Zadržala tiež najmenej dvoch kriminalistov z niekdajšieho tímu policajnej inšpekcie, ktorý vyšetroval podozrenie z manipulovania vyšetrovania členmi NAKA. 

Polícia potom obvinila päť ľudí vrátane riaditeľov civilnej tajnej služby SIS a NBÚ pre podozrenie z marenia vyšetrovania korupčných a iných trestných činov. Bol medzi nimi súčasný šéf SIS Michal Aláč a jeho predchodca Vladimír Pčolinský. V ďalšej kauze boli obvinené dve osoby, podľa televízie Markíza aj šéf NBÚ Roman Konečný.

17. augusta 2023 – Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti so zásahom NAKA požiadala premiéra o zvolanie bezpečnostnej rady štátu. Tá sa zišla nasledujúceho dňa ráno za účasti prezidentky Čaputovej.

18. augusta 2023 – Prezidentka Čaputová uviedla, že prípadné zneužitie polície by bolo neprípustné, žiadny policajný prevrat na Slovensku sa ale nekoná. Policajným prevratom nazval akciu kriminalistov expremiér Robert Fico.

Obvinenie Aláča

18. augusta 2023 – Slovenská polícia po výsluchu zadržala obvineného riaditeľa SIS Aláča. O bývalom šéfovi SIS Pčolinskom bolo po mnohohodinovom výsluchu v sobotu 19. augusta rozhodnuté, že bude stíhaný na slobode.

20. augusta 2023 – Slovenské policajné prezídium potvrdilo, že Aláč aj Pčolinský budú stíhaní na slobode.

21. augusta 2023 – Prezidentka Čaputová dočasne postavila mimo služby riaditeľa SIS Aláča, ktorý je medzi obvinenými pre podozrenie z marenia vyšetrovania korupčných a iných trestných činov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok