VIDEO: Kaliforniu zasiahla tropická búrka Hilary. Hrozia katastrofické záplavy

ta3, tasr
21.8.2023 07:50

Tropická búrka Hilary v nedeľu zasiahla americký štát Kalifornia, kde sa prejavila výdatným dažďom. Informuje o tom agentúra DPA.

Platia výstrahy

Meteorologická služba varovala, že počas búrky Hilary môže v niektorých oblastiach Kalifornie spadnúť celoročný úhrn zrážok. Obzvlášť nebezpečné to môže byť v púštnych oblastiach, kde sa môžu vyskytnúť prívalové povodne.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) varovala pred "katastrofickými a životohrozujúcimi záplavami", ktoré sa v priebehu pondelka očakávajú na severe mexického štátu Baja California a juhozápade Spojených štátov.

Núdzový stav

Guvernár štátu Kalifornia Gavin Newsom vyhlásil vo veľkej časti južnej Kalifornie núdzový stav. Podľa agentúry AP je Hilary prvou tropickou búrkou, ktorá zasiahla juh Kalifornie za uplynulých 84 rokov.

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) prekročila búrka hranice z Mexika do južnej Kalifornie v nedeľu poobede. Hilary pritom počas nedele zoslabla z hurikánu na tropickú búrku a na juhozápad USA priniesla výdatné dažde už počas víkendu.

Podľa médií si už Hilary vyžiadala aj dva životy. Podľa mexických novín El Universal zomrel na severozápade Mexika v štáte Sinaloa v dôsledku záplav jeden muž, keď jeho dodávku odplavila voda. Ďalšia osoba zahynula podľa novín Milenio v štáte Baja California, keď sa snažila prekročiť rieku.

Pozrite si videá zobrazujúce situáciu v Kalifornii:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok