Kollár netají, že nepodporuje Hamrana. Rezort vnútra je bez kontroly, myslí si Pellegrini

ta3/Samuel Drozda
15.8.2023 13:33

Smer-SSD už niekoľko mesiacov v prieskumoch rastie. Robí tak v situácii, kedy čelí kauzám a jeden z jeho kľúčových nominantov je obvinený. Rétorika, ako je za tým prezidentka, premiér a spochybňovanie vyšetrovateľov zjavne funguje. Ostatné strany sa, pravdepodobne, môžu iba prizerať. O téme sme sa porozprávali s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim a predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom.

temis_dna_3.jpg
TA3

Nešťastný postup a uzurpované právo

“Ani pán Fico, ani ja, ani pán predseda Pellegrini nemáme možnosť nazerať do spisu, čiže mudrovať v tomto prípade by bolo nemiestne a nebolo by to správne,“ povedal Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina. “V každom prípade môžem povedať, že sa to javí tak, že keby som ja osobne chcel pomôcť Robertovi Ficovi a strane Smer vyrásť, tak by som to nerobil inak, ako to robí NAKA alebo vedenie polície,“ pokračoval. Spôsob postupu polície považuje za veľmi nešťastný. Myslí si, že Gašpara mohli pokojne predvolať a udialo by sa presne to isté, ale bez politického fiaska. “Len si utŕžili hanbu,“ dodal.

Kollár zdôraznil, že podľa neho musí mať polícia ruky zviazané zákonom. “Rozviazané ruky pri konaniach,“ uviedol. “Polícia si nemôže uzurpovať právo na spravodlivosť,“ upozornil Kollár. Ako príklad takejto uzurpcie uviedol bývalu vládu strany Smer. “Teraz sa to vychýlilo to kyvadlo na druhú stranu a mám pocit, že tu si znova niekto takýmto spôsobom uzupruje právo na jedinú pravdu,“ doplnil Kollár s tým, že Hamran nemá jeho podporu.

Polícia bez kontroly?

“Polícia dnes nemá civilnú kontrolu, nemáme na čele ministerstva vnútra žiadnu osobu,“ povedal Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD. Premiér Ódor podľa neho nemôže plnohodnotne riadiť ministerstvo, keďže z vlastných skúseností Pellegriniho to považuje za nemožné. “A už vôbec nie taký rezort vnútra, ktorý keď nemá ministra, tak jednoducho je naozaj bez kontroly,“ skonštatoval. 

Odchod bývalého ministra vnútra Šimka považuje Pellegrini za zlyhanie prezidentky a premiéra. “Je to ohrozenie demokratického fungovania štátu, keď je polícia bez civilnej kontroly,“ dodal a následne spochybnil časovanie nahrávky, pre ktorú zatkli bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Pellegrini si myslí, že mohlo ísť o politicky motivované zatknutie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok