Čo sa stane, ak Putin vyhrá vojnu? Z Ukrajiny bude Poľsko Hitlerových čias, myslí si americký profesor

ta3/Dominik Pálka
11.8.2023 17:30

Americký profesor Jason Stanley porozprával, čo by sa stalo v prípade, ak Putin vyhrá vojnu na Ukrajine. "Nie Sovietsky zväz za Stalina, ale Poľsko za Hitlera," vyhlásil.

Čo sa stane, ak Putin vyhrá vojnu? Z Ukrajiny bude Poľsko Hitlerových čias, myslí si americký profesor
TASR/AP

Profesor z Yaleovej univerzity v rozhovore pre portál Novoje Vremja povedal, že ak ruský diktátor Vladimir Putin vyhrá vojnu proti Ukrajine, jeho režim bude brutálnejší ako sovietsky. 

Poľsko Hitlerových čias

"Sovietsky zväz bol ríšou zla, ale poriadok, ktorý sa Putin pokúsi vybudovať na Ukrajine, ak vyhrá, bude oveľa brutálnejší. Nebude to Sovietsky zväz Stalinových čias, ale Poľsko Hitlerových čias, kde masová fyzická likvidácia Ukrajincov môže mať nepredstaviteľné formy. On už nechce len začleniť Ukrajinu, on ju chce pohltiť," povedal v rozhovore pre NV.

Hrozba návratu fašizmu do Európy

Podľa Stanleyho ľudia v Európe chápu, prečo by sa to nemalo stať, keďže Putin podľa nich predstavuje hrozbu návratu fašizmu do Európy. "Putin sa zameriava na všetky demokracie na svete. Financuje krajne pravicové, fašistické a protidemokratické hnutia. Práve sme boli svedkami série prevratov v Afrike, za ktorými tiež stojí Rusko a jeho zástupcovia. Putinovým nepriateľom je demokracia," zdôraznil Stanley.

V júni politický komentátor Vitalij Portnikov v rozhovore pre Rádio NV povedal, že ruská spoločnosť sa rýchlo radikalizuje a môže sa stať skutočne fašistickou, čo by bolo pre Ukrajinu oveľa nebezpečnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok