Otázky a odpovede s Milanom Bez Mapy: Tajomstvá, ktoré vám aerolinky nepovedia

ta3/Nicolette Ftáčková
4.8.2023 00:00

Niektoré tajomstvá leteckých spoločností môžu urobiť cestovanie lacnejším, bezproblémovejším a pohodlnejším. Prinášame vám odpovede na najčastejšie otázky, ktoré vás pri cestovaní lietadlom môžu zaujímať. Pýtali sme sa jedného z najscestovanejších Slovákov vôbec - Milana Bardúna alias Milan Bez Mapy.

Otázky a odpovede s Milanom Bez Mapy: Tajomstvá, ktoré vám aerolinky nepovedia
TASR/DPA

V rozhovore s Milanom Bez Mapy sa dozviete:

  • ako získať čo najvýhodnejšiu letenku,
  • či kupovať priamo cez aerolinku alebo tretiu stranu,
  • čo znamená skratka SSSS na letenke,
  • či môžeme dostať počas letu niečo zadarmo,
  • ako hodnotí situáciu na Rodose s cestujúcimi.

Kedy je správny čas na kúpu letenky? Kedy nás vyjde najvýhodnejšie?

Magický čas na kúpu výhodnej letenky neexistuje, ale z mojej osobnej skúsenosti sa mi oplatilo kupovať letenky približne šesť týždňov pred odletom. Ale výnimka potvrdzuje pravidlo a veľakrát môže vyskočiť výhodná last-minute letenka s odletom na zajtra. Ide skôr o marketing leteckej spoločnosti. Napríklad, keď sa rozprávame o letenkách za 9 eur, v každom lietadle sú ich na predaj možno tri kusy. Funguje to však tak, že keď nejaká letecká spoločnosť vyhodí von letenky za takúto cenu, všetci o tom píšu, zdieľajú to a snažia sa ju kúpiť, je to veľmi dobrý marketing.

Skratka SSSS na letenke

Aké stránky na porovnávanie cien leteniek odporúčate?

Je ich veľmi veľa, ale ja skúšam všetky možnosti - Kiwi, Skyscanner, Dohop.is je dobrá stránka. Je dobré si konkrétnu letenku vyhľadať cez viacero týchto vyhľdávačov a porovnať ceny. Môže sa to líšiť v desiatkách eur.

Je lepšie kupovať letenku priamo cez aerolinku alebo tretiu stranu? 

Nedá sa na to odpovedať úplne presne. Niekedy sa stane, že letenka je lacnejšia cez tretiu stranu. Veľakrát sa mi to stalo pri letenkách po Južnej Amerike, kedy na webe spoločnosti Aerolíneas Argentinas boli drahé, ale cez tretie strany boli aj o 50-60 eur lacnejšie. Vždy je to o porovnávaní ceny. Čo sa týka komplikovanejších leteniek s viacerými prestupmi, to by som asi riešil priamo cez aerolinku, pretože v prípade problému, bude riešenie jednoduchšie.

Čo znamená skratka SSSS na letenke?

Skratka znamená Security secondary screening selection - dodatočná bezpečnostná kontrola. Deje sa to iba pri letoch do USA. Je to špeciálna extra vrstva kontroly. Väčšinou sa vám to objaví na letenke, ak ste si ju kupovali v hotovosti, alebo na poslednú chvíľu. Počítač vás vyhodnotí ako podozrivého a znova vám skontrolujú batožinu a spýtajú sa na cieľ vašej cesty. Stáva sa to pomerne často, takže to nie je žiadna dráma. Treba byť však pripravený, že si vás ešte pred nástupom do lietadla dajú bokom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok