Rada NATO-Ukrajina možno opäť zasadne, Zelenskyj požiadal o jej zvolanie

ta3 ČTK
22.7.2023 22:43

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že v telefonickom rozhovore požiadal generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jense Stoltenberga o bezodkladné zvolanie Rady NATO-Ukrajina.

Rada NATO-Ukrajina možno opäť zasadne, Zelenskyj požiadal o jej zvolanie
TASR/AP

Kvôli počínaniu Ruska by podľa neho mala prerokovať bezpečnosť plavby v Čiernom mori, najmä prevádzka koridoru, ktorý doteraz umožňoval vývoz ukrajinského obilia. Zatiaľ nič nenaznačuje tomu, či NATO s týmto návrhom súhlasilo, poznamenala agentúra Reuters.

"Navrhol som Jensovi bezodkladne zvolať radu kvôli naliehavým krízovým konzultáciám. Rokovania sa uskutočnia v najbližších dňoch. Môžeme prekonať bezpečnostnú krízu v Čiernom mori," povedal Zelenskyj v nočnom prejave podľa denníka Ukrajinska pravda. 

Rada vznikla len nedávno

Rada NATO-Ukrajina vznikla len nedávno, jej prvé zasadnutie sa uskutočnilo na summite NATO vo Vilniuse 12. júla. Spojenci ju vtedy prezentovali ako dôkaz zbližovania oboch strán takmer rok a pol po ruskej invázii na Ukrajinu.

Rusko odstúpilo od dohody

Rusko tento týždeň odstúpilo od obilnej dohody, uzavretej za podpory OSN a Turecka, pod zámienkou, že západné krajiny ignorujú požiadavky Moskvy ohľadom vývozu ruských potravín a hnojív. 

Pohrozilo tiež, že lode plávajúce do ukrajinských prístavov bude pokladať za vojenské ciele. Šéf humanitárnych operácií OSN v piatok povedal Bezpečnostnej rade OSN, že kvôli prudkému rastu cien po ruskom odstúpení od dohody potenciálne hrozí, že milióny ľudí budú hladovať.

"Stanovili sme priority a budúce kroky nevyhnutné na odblokovanie a udržateľné fungovanie obilného koridoru," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram o telefonáte s politickým šéfom NATO. Zdôraznil, že obaja zdieľali názor, že terajšia situácia ohrozuje globálnu potravinovú bezpečnosť. "V našej spolupráci sme sa dostali na novú, pokročilejšiu úroveň," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok