FOTO: Pri sťahovaní po sebe nechal dvoch králikov. Po premnožení zamorili celé mesto

ta3/čtk
20.7.2023 14:12

Nemenovaný muž sa pred dvoma rokmi odsťahoval z mesta Wilton Manors v americkom štáte Florida. Nevzal si však so sebou svojich dvoch domácich králikov, ktorí sa medzi sebou začali nekontrolovateľne množiť. Po malom meste teraz pobehuje podľa odhadov 75 týchto ušiakov.

FOTO: Pri sťahovaní po sebe nechal dvoch králikov. Po premnožení zamorili celé mesto
TASR/AP

Zvieratá spôsobujú drobné škody, predovšetkým ale trpia vo floridskej horúčave a sú ľahkou korisťou pre predátorov. Obyvatelia mesta Wilton Manors preto teraz spriadajú plány, ako králiky zachrániť. Šéf miestnej polície povedal denníku The New York Times, že "bezpečie tejto králičej populácie je teraz pre mesto najvyššou prioritou".

Wilton Manors leží neďaleko Fort Lauderdale, asi 50 kilometrov severne od Miami. Ide o malú komunitu obohnanú vodným kanálom, čo je jedným z dôvodov, prečo sa králiky tak rýchlo rozmnožili na takom malom priestore. Jeden z miestnych obyvateľov, Dylan Warfel, povedal NYT, že žiadna miestna ochranárska organizácia nemá dostatočnú kapacitu na to, aby králiky pochytala. Niektorí obyvatelia preto vzali vec do vlastných rúk a starajú sa o nich sami.

Starajú sa o nich obyvatelia

"Snažím sa zaistiť nejakú pomoc, než všetky umrú," povedala Alicia Griggsová, ktorá k sebe do starostlivosti v nedeľu vzala štyroch králikov. "Aby sa zamedzilo ďalšiemu množeniu, musíme ich všetky pochytať. Potrebujú zdravotné prehliadky a musia byť vykastrovaní, než si ich ľudia budú môcť vziať k sebe ako miláčikov," povedala žena a dodala, že "by jej nikdy nenapadlo, že sa dozvie toľko o králikoch".

Iný muž v máji prišiel na komunitné stretnutie s tromi králikmi v kočíku. Teraz, o tri mesiace neskôr, je "králičia otázka" vo Wilton Manors v popredí verejného záujmu. Hoci niektorí tvrdia, že prítomnosť králikov je potešením a mali by sa jednoducho nechať na pokoji, Warfel zdôrazňuje, že to "nie sú divé zvieratá". "Mali by byť doma alebo vo zverimexe, vôbec by nemali byť vonku. Veľa z nich trpí ušným svrabom. Musíme s nimi niečo urobiť hneď, nie o dva mesiace," uviedol Warfel.

Chcú ich zachrániť

Šéf miestnej polície Gary Blocker v piatok poslal e-mail obyvateľom jednej zo štvrtí mesta s tým, že pokračujú rokovania s ďalšími ochranárskymi organizáciami a mesto zháňa prostriedky na odchyt králikov. "Ak má niekto záujem chovať králika, dajte nám vedieť a pridáme vás na zoznam," napísal.

"Nemyslím si, že vec má jednoduché riešenie. Králiky sú to, čo spája našu komunitu dohromady, a nikto nechce, aby prišli k ujme," uviedla Courtney Turneyová, jedna z prvých miestnych, ktorí si prítomnosť ušiakov v uliciach všimli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok