FOTO: Rozdelili Slovensko na dva tábory. Čo sú taktické vozidlá JLTV 4x4 Oshkosh?

ta3 TASR
20.7.2023 12:09

Minister obrany Martin Sklenár vo štvrtok 20. júla podpísal zmluvu o kúpe taktických vozidiel JTLV 4x4 od spoločnosti Oshkosh za 190 miliónov dolárov (172,9 milióna eur). Názory sa však líšili, Hlas-SD vyzýval na podporu domáceho trhu, keďže sa na Slovensku vyrábajú obdobné vozidlá a sú aj lacnejšie. Demokrati naopak tento krok na čele s Jaroslavom Naďom vítali.

Problém s daňou

Celkový kontrakt vo výške 190 miliónov dolárov (172,9 milióna eur) platí fond FMF. Spojené štáty americké však vyčlenili ešte o desať miliónov navyše, za čo Slovensko nakúpi aj ručné zbrane a protidronové systémy.

Rozpol medzi jednotlivými stranami nastal nielen ohľadom nákupu, ale aj pre 20-percentnú daň, ktorú musíme zaplatiť. "Vyjadrenia predsedu úradníckej vlády o tom, že nejde o žiadny obchod vzhľadom na financovanie prostredníctvom FMF, sú zavádzajúce. Samotný vládny materiál uvádza, že Slovensku vzniknú náklady na úhradu DPH, čo bude mať negatívny dopad na rozpočet kapitoly Ministerstva obrany SR. Ide o sumu minimálne 34 miliónov USD, ktoré nie sú kryté v štátnom rozpočte. Úradnícka vláda preto nemá mandát rozhodovať o takýchto verejných finančných záväzkoch do budúcnosti," tvrdí nezaradený poslanec Národnej rady SR z Hlasu-SD Peter Kmec.

Naď sa však bráni tým, že "daň z takejto akvizície skončí v slovenskom štátnom rozpočte a financie sa môžu použiť v prospech občanov SR" a že Hlasu chýbajú odborníci na túto problematiku.

Nepodporí sa slovenský obranný priemysel

Ďalším tŕňom v oku bolo to, že na Slovensku sa vyrábajú obdobné vozidlá, nákupom tak podporíme iný trh namiesto nášho. Kmec uviedol, že typovo porovnateľné a výrazne lacnejšie typy vozidiel sú Aligator Master II, Patriot II, Gerlach či Hron.

Podotkol, že fond FMF by mal byť prednostne využívaný na nákup takej techniky, ktorú na Slovensku nevieme vyrobiť, ktorá nám súrne chýba a ktorú USA ponúkajú na špičkovej úrovni. Nákup je podľa neho v príkrom rozpore s vyhláseniami vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera aj Ľudovíta Ódora o podpore slovenského obranného priemyslu.

Exminister obrany Naď tvrdí, že armáda dostane zadarmo 160 viacúčelových vozidiel spolu s protidronovým systémom a ručnými zbraňami. "Jedno vozidlo bude stáť okolo jedného milióna eur a profitovať z neho budú aj slovenské firmy formou servisu," uviedol. Považuje to za prejav korektných vzťahov s USA a ďalšími spojencami a tiež za istú formu kompenzácie pomoci Ukrajine.

O aké vozidlá ide?

Predaj má zlepšiť schopnosť Slovenska vyrovnávať sa so súčasnými a budúcimi hrozbami, pretože vozidlá JLTV zvýšia mobilitu slovenských pozemných síl a posilnia ochranu pozemných vojenských jednotiek. Získanie obrnených vozidiel umožní vyradiť vojenskú techniku ruskej výroby - nahradia vojenské transportéry zo sovietskej éry.

Vybavené majú byť interoperabilnými komunikačnými a informačnými systémami, ktoré Ozbrojené sily SR aktuálne požadujú a zavádzajú aj v ďalších druhoch novej techniky. OS SR plánujú vozidlá využívať napríklad pre potreby manévrových jednotiek pozemných síl, jednotky Síl pre špeciálne operácie, Prápor obrany a ochrany 81. krídla Sliač či vybrané jednotky bojového zabezpečenia brigády spoločnej podpory OS SR.

Slovenská vláda chcela nakúpiť 190 týchto obrnených vozidiel JLTV, nakoniec ich dostane 160 pre ich rastúcu cenu. Ďalej žiadala guľomety M2A1, detektory chemických látok, granátomety MK19 kalibru 40 milimetrov, ako aj mnoho ďalších zbraní a vojenskej techniky. 

Súčasťou kontraktu na 200 miliónov dolárov má byť aj logistická podpora vo forme náhradných dielov, poľného servisu, výcviku a dokumentácie. Zo zvyšnej sumy (desať miliónov dolárov) chce rezort obrany nakúpiť ešte ručné zbrane a protidronové systémy. 

Vozidlá sa na Slovensko dostanú v dvoch variantoch v priebehu roku 2025, priblížil vládny materiál. Dodávateľom bude spoločnosť Oshkosh v americkom štáte Wisconsin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok