Farmár z obce Háj sa opäť stretol s medveďom. Poľnohospodárom došla trpezlivosť

ta3
11.7.2023 13:54

Mladý farmár z obce Háj pri Turčianskych Tepliciach sa opäť stretol s medveďom. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová, ktorá najskôr mylne uviedla, že zviera farmára napadlo. Iná šelma ho totiž zranila už v piatok. Dohrýzla mu obe ruky. Jeho matka zviera odohnala vidlami. Zásahový tím ho doteraz nenašiel.

Divá zver prichádza pravidelne

ta3 zisťovala, čo sa na mieste stalo. Tentoraz štvornohý návštevník neútočil, po krátkom očnom kontakte ušiel. Zásahový tím však nedokáže potvrdiť, čo konkrétne farmár videl. V okolí farmy je rozmiestnených niekoľko fotopascí a žiadna medveďa nezachytila. Naďalej pátrajú po jedincovi, ktorý v piatok ráno útočil. Nedarí sa ho však dohľadať. Divá zver navštevuje farmu pravidelne a spôsobuje jej nemalé škody. Nepomáhajú psy ani oplotky, či pravidelné plašenie. Na situáciu preto reaguje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a žiada štát o okamžité riešenie.

"Zásahový tím ŠOP SR, ako aj Polícia SR prehľadali celú oblasť. Medveď však už po príchode zásahového tímu a polície spozorovaný nebol a jeho výskyt nezachytili ani nainštalované fotopasce," uviedla Bocková. Medializovaná informácia o druhom útoku na farme Háj tak podľa nej nie je pravdivá.

"S cieľom zabezpečiť bezpečnosť v okolí farmy bude v utorok zásahový tím ŠOP SR opäť na mieste hliadkovať a pribudnú nové fotopasce. Zároveň bude v areáli bývalého družstva, kde sa farma nachádza, umiestnené odchytové zariadenie," doplnila Bocková. 

V stredu prinesieme naživo mimoriadny tlačový brífing, na ktorom chcú poľnohospodári pohroziť prípadnými protestami.

Pripravení na protest

Poľnohospodári vyzývajú kompetentných na okamžité riešenie situácie. Nemôžu sa ďalej pozerať na nečinnosť štátu v prípade stupňujúcich sa útokov veľkých šeliem na ľudí. Pokiaľ sa zodpovední nezačnú seriózne zaoberať touto mimoriadnou situáciou, poľnohospodári sú pripravení zorganizovať aj protestné zhromaždenie.

"Sme v období dovoleniek a prác na poliach. Turisti chcú bez strachu chodiť po horách, zbierať huby a poľnohospodári zase v pokoji vyrábať, pestovať a chovať zvieratá. Premnožené medvede sú im v tom reálnou prekážkou a ohrozením života," poukazujú na problém.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok