Minister zdravotníctva odvolal šéfa VšZP. Takto reaguje Strapko

ta3
10.7.2023 14:53

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa prišla o šéfa. Richarda Strapka z funkcie odvolal rezortný šéf. Michal Palkovič tvrdí, že nedokázal zvrátiť kritickú ekonomickú situáciu poisťovne.

Rezort podľa jeho slov nepovažuje za kvalitatívne dostatočný akčný plán plnenia úsporných opatrení, ktoré mu VšZP predložila minulý týždeň. "Za túto časť bol zodpovedný generálny riaditeľ," podotkol.

Palkovič za problémový označil aj prístup časti vedenia VšZP k situácii v zdravotnej poisťovni. Nemyslí si, že problémy sú len o tom, že treba dofinancovať celý sektor. "Očakával som, že ako zodpovední manažéri budú pomenovávať a prichádzať s riešeniami, ktoré kondíciu VšZP zlepšia," povedal.

Transparentnosť a korektnosť nevyhrávajú

Strapko končí tiež vo funkcii predsedu a člena Predstavenstva VšZP. V predsedníctve podľa ministra však zostávajú ďalší dvaja členovia. "Tí ostávajú, s nimi budeme ďalej pracovať," doplnil. Poukázal na to, že nový riaditeľ musí prejsť schválením Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). "Meno zverejníme až po tom, ako budeme mať odobrenie od predsedníčky ÚDZS. Bavíme sa o veľmi krátkej dobe," dodal.

Palkovič potvrdil, že sa bude riešiť aj možné dofinancovanie VšZP. "V tomto momente to nie je pre mňa principiálna otázka, pretože vieme, že k nejakému dofinancovaniu musí určite prísť. V tomto momente by som sa k rozsahu nevyjadroval. Vieme o tom, že takáto agenda bude na stole, hľadáme na ňu odpovede, ale v tomto momente sa  skôr bavíme o reflexii časti vedenia tak, aby to nebolo zvaľované len na jednu jedinú chybu," uzavrel.

Strapko reagoval tým, že VšZP vyvinula maximálne úsilie pri prijímaní opatrení. Výsledok záporného hospodárenia je podľa neho dôsledkom nedostatočného rozpočtu, nie neefektívneho hospodárenia či neefektívnosti zdravotnej poisťovne. Za jediné účinné riešenie označil dofinancovanie celého sektora a následne ďalšie systematické zmeny.

Štátu podľa vlastných slov ponúkol svoje viac ako 25-ročné skúsenosti, a to aj zo zahraničných korporácií. "Avšak transparentnosť a korektnosť v jednaní, bohužiaľ, na Slovensku zatiaľ nevyhrávajú," podotkol. Svoje funkcie v Predstavenstve VšZP podľa jeho slov ponúkli aj Beata Havelková a Ľubomír Kováčik. "Minister však ich rezignáciu zatiaľ neprijal," dodal.

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Rezortný šéf Michal Palkovič preto v máji požiadal jej dozornú radu, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu. Očakával, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán.

Riaditeľovi vyjadrili podporu členovia manažmentu VšZP. "Musíme úprimne skonštatovať, že odvolanie generálneho riaditeľa Richarda Strapka nás nemilo prekvapilo a sklamalo. Máme za to, že ako líder úspešne viedol najväčšiu zdravotnú poisťovňu na Slovensku aj počas viacerých vyeskalovaných období, ktorými si poisťovňa za posledné viac ako tri roky prešla - pandémia, vojna na Ukrajine a utečenecká kríza, hromadné výpovede lekárov či neustále problémy financovania v sektore verejného zdravotného poistenia," uviedli v otvorenom liste. Zároveň uistili poistencov, že aj naďalej budú vyvíjať maximálne úsilie o to, aby prinášali kvalitné služby a servis.

Strany reagujú

Strana SaS víta odvolanie šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Richarda Strapka z funkcie, prišlo však podľa nej neskoro. Podľa Zuzany Dolinkovej z Hlasu-SD je vyvodenie zodpovednosti legitímne, pokiaľ vedenie zdravotnej poisťovne preukázateľne zlyhalo. Zároveň upozornila na nedostatočný rozpočet pre zdravotníctvo. Uviedli to v reakcii na rozhodnutie ministra zdravotníctva Michala Palkoviča, o ktorom informoval v pondelok.

"Odvolanie generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka prichádza podľa strany Sloboda a Solidarita dávno po funuse. Strapko totiž v tejto funkcii nemal byť už dávno, a to pre katastrofálne výsledky hospodárenia poisťovne," uviedla strana s tým, že VšZP je v obrovskej strate už štvrtý rok. Podľa kandidáta strany na ministra zdravotníctva Tomáša Szalaya treba kmeň poisťovne rozdeliť a predať.

Dolinková zároveň upozornila, že akékoľvek ďalšie vedenie VšZP bude mať zjavne obmedzený mandát na dobu určitú. "Je preto otázne, či za toto obdobie dokáže nový manažment poisťovne odstrániť nedostatky a urobiť účinné nápravné a ozdravné opatrenia, ktoré od štátnej poisťovne ministerstvo zdravotníctva vyžaduje s cieľom stabilizácie situácie," skonštatovala. Dodala, že na financovaní a hospodárení štátnej zdravotnej poisťovne sa odzrkadlil aj nedostatočný a neadekvátne pripravený rozpočet pre zdravotníctvo.  

Strapko končí vo funkcii riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Minister zdravotníctva Palkovič ho k pondelku odvolal. Rezort podľa jeho slov nepovažuje za kvalitatívne dostatočný akčný plán plnenia úsporných opatrení, ktoré mu VšZP predložila minulý týždeň. Za problémový označil aj prístup časti vedenia VšZP k situácii v zdravotnej poisťovni.

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Palkovič preto v máji požiadal jej dozornú radu, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu. Očakával, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán.

Vyjadrenie Richarda Strapka si môžete prečítať nižšie:

"Počas minulého týždňa sme spolu s kolegami z predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ale aj zástupcami Dozornej rady poisťovne detailne informovali o našej aktuálnej situácii na pracovnom stretnutí pred samotným zasadnutím Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

VšZP na zásadné problémy vo financovaní zdravotníckeho sektora dlhodobo upozorňuje nielen MZ SR, ale aj Dozornú radu VšZP. Sme radi, že sa uskutočnil dialóg na pôde NR SR, kde sa vysvetlil dôvod tejto straty. Výsledok záporného hospodárenia všetkých troch poisťovní je dôsledkom nedostatočného rozpočtu, nie neefektívneho hospodárenia, či neefektivity VšZP. Jediným účinným riešením je dofinancovanie celého sektora zdravotníctva a následne ďalšie systematické zmeny.

Aj napriek tomu, že našim argumentom porozumeli členovia Výboru NR SR pre zdravotníctvo, ako aj médiá a VšZP vyvinula maximálne úsilie v spolupráci prijímať stanovené mitigačné opatrenia, som bol dnešným dňom telefonicky odvolaný z funkcie predsedu predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a to mimoriadne bizarným spôsobom počas moje plánovanej dovolenky s rodinou.

Pre úplnosť mi dovoľte uviesť, že ako celé predstavenstvo sme v uplynulých dňoch zásadne odmietli konkrétne mitigačné opatrenie nariadene zo strany MZSR - a to neschvaľovať zo dňa na deň lieky na výnimku. 

Ak by sa toto opatrenie vzhľadom na nami vyvolaný tlak a náš nesúhlas nezmenilo, znamenalo by ohrozenie liečby pre takmer 4000 ťažko chorých aj onkologických poistencov. Upozornili sme na fakt, že nikdy nebudeme stavať peniaze a politické záujmy nad ľudské životy. Aj vďaka našej intervencii sa uvedené opatrenie podarilo z navrhovaných úsporných opatrení odstrániť.

Štátu som ponúkol svoje viac ako 25 ročné skúsenosti, a to aj zo zahraničných korporácií. Avšak transparentnosť a korektnosť v jednaní, bohužiaľ na Slovensku zatiaľ nevyhrávajú.

Vzhľadom k zjavnej nedôvere zo strany aktuálneho ministra zdravotníctva, ponúkli svoje funkcie v predstavenstve Všeobecnej zdravotnej poisťovne aj moji kolegovia MUDr. Beata Havelková a Ing. Ľubomír Kováčik,  minister však ich rezignáciu zatiaľ neprijal.

Od mája 2020 sme v predstavenstve VšZP zažili pandémiu, prílev utečencov v dôsledku vojny na Ukrajine, ale aj 4 ministrov zdravotníctva. Nepretržite sme bojovali s podfinancovaným sektorom a držali ho nad vodou.

Všetko zlé je však na niečo dobré. Som vlastne rád, že sa spolu s kolegami nebudem nútení prizerať, ako VšZP so stovkami jej výnimočných zamestnancov nielen mediálne pochováva vlastný akcionár, a to v záujme konkrétnej finančnej skupiny, ktorá roky parazituje na žalostnom stave slovenského zdravotníctva.

Chcem sa touto cestou poďakovať a vysloviť môj obdiv všetkým zamestnancom Všeobecnej zdravotnej poisťovne a to za ich obetavú prácu v prospech takmer 3 miliónov poistencov, ale aj platiteľov, či poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

S úctou

Richard Strapko."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok