Putin sa tesne po vzbure stretol s vagnerovcami. Tí mu povedali, čo si o ňom myslia

ta3 čtk
10.7.2023 12:49

Ruský prezident Vladimir Putin prijal päť dní po vzbure žoldnierov z Vagnerovej skupiny ich šéfa Jevgenija Prigožina v Kremli. Spolu s ním sa stretol aj s viac ako 30 ďalšími ľuďmi z vedenia skupiny a veliteľmi. Podľa agentúry Interfax to povedal prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

Rusko a Severná Kórea sa izolujú od Západu. Je ich spojenectvo silnejšie?
TASR/AP

Vagnerovci podľa neho na schôdzke zdôraznili, že Putina ako hlavu štátu a vrchného veliteľa ozbrojených síl uznávajú.

Schôdzka so zástupcami vagnerovcov v Kremli sa odohrala 29. júna, trvala asi tri hodiny a Putin na ňu pozval 35 ľudí vrátane Prigožina, uviedol Peskov. Putin podľa hovorcu zhrnul pôsobenie vagnerovcov na Ukrajine a zhodnotil aj "udalosti 24. júna", keď žoldnieri na protest proti ruskému armádnemu vedeniu podnikli ťaženie na Moskvu. Šéf Kremľa potom zástupcom žoldnierskej spoločnosti navrhol možnosti "ďalšieho pracovného a bojového uplatnenia".

Putin dva dni po ťažení wagnerovcov na Moskvu predniesol prejav, v ktorom povedal, že väčšina vagnerovcov sú vlastenci a že môžu presídliť do Bieloruska alebo vstúpiť do ruskej pravidelnej armády. 

O presune žoldnierov do Bieloruska alebo ich začlenení do armády odvtedy žiadne oficiálne vyhlásenia neboli. Bieloruský líder Alexander Lukašenko síce pôvodne povedal, že Prigožin dorazil do Bieloruska, o niekoľko dní neskôr tvrdil, že šéf vagnerovcov je na území Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok