Kyjev žiada od NATO záruky. Nepôjdem na summit pre zábavu, povedal Zelenskyj

ta3 ČTK
9.7.2023 19:07

Ukrajina by mala na nadchádzajúcom summite Severoatlantickej aliancie dostať "jasné bezpečnostné záruky". Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore, ktorý zverejnila americká stanica ABC. Členské krajiny NATO by podľa neho mali ukázať, že sa Ruska neboja. Dvojdňový aliančný summit vo Vilniuse začína v utorok.

Kyjev žiada od NATO záruky. Nepôjdem na summit pre zábavu, povedal Zelenskyj
TASR/AP

"Ukrajina by mala dostať jasné bezpečnostné záruky, pokiaľ nie je v NATO," vyzval Zelenskyj v rozhovore s moderátorkou programu This Week Marthou Raddatzovou.

Nepotvrdil, či sa zúčastní

Ukrajinský prezident nepotvrdil, či sa summitu v litovskom hlavnom meste osobne zúčastní. Podľa agentúry DPA podmienil v rozhovore svoju účasť tým, že rozhodnutia sa budú prijímať na základe rokovaní priamo na vrcholnom stretnutí. "Nechcem ísť do Vilniusu pre zábavu, pokiaľ už rozhodnutie padlo," dodal.

Americký prezident Joe Biden v rozhovore poskytnutom stanici CNN a zverejnenom tiež uviedol, že Ukrajina teraz nie je pripravená na vstup do aliancie. Problém je vojna s Ruskom, zapracovať podľa neho musí Ukrajina ale aj na demokratizácii.

Hovorca Bieleho domu pre záležitosti národnej bezpečnosti John Kirby stanici ABC povedal, že NATO bude "nakoniec budúcnosťou Ukrajiny", predchádzať jej vstupu do aliancie ale bude musieť koniec vojny s Ruskom a séria hospodárskych reforiem.

Ukrajina a jej vyhliadky na členstvo budú jednou z hlavných tém summitu NATO vo Vilniuse, ktorý sa bude konať v utorok av stredu. Formálne pozvanie do aliancie, ktoré by si Kyjev prial, ale zrejme nedostane, upozornila agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok