Pripomíname si obete komunistického režimu. Ako vyzerala cela, kde väznili ľudí?

ta3
2.7.2023 15:21

Tento týždeň sme si pripomenuli Deň pamiatky obetí komunistického režimu. Celosvetovo sa ich počet ráta až na sto miliónov. S kamerou sme navštívili zrekonštruovanú celu v Košiciach, kde príslušníci Štátnej bezpečnosti väznili a vypočúvali často úplne nevinných ľudí.

Múry košickej Krajskej väznice ŠTB boli svedkami utrpenia väzňov, ktorých o slobodu nespravodlivo pripravil komunistický režim. V celách tam dni a roky strávilo takmer päťtisíc väzňov.

Martin Klimza, lektor Múzea obetí komunizmu: "Museli mať stále zapálené svetlo, takže vlastne keď dokázali tak zaspali. Keď sa teda ráno zobudili bežne dostali len nejaký kúsok chleba a nejakú čiernu kávu." Tých menej šťastných čakalo aj niekoľkohodinové vyšetrovanie. Jeho súčasťou bývalo fyzické násilie aj psychický nátlak. Väzni však nenašli pokoj ani keď opustili vyšetrovaciu miestnosť.

Pobyt v cele dokázali väzňom na pokyn vyšetrovateľov dozorcovia rôzne znepríjemňovať. "Mohli im napríklad zobrať deku, mohli im vypnúť vodu, aby vlastne nemali prístup k pitnej vode," informuje Klimza.

V celách boli väčšinou sami. Ak niekedy dostali spoločnosť, boli to väčšinou členovia agentúrnej siete, ktorí mali za úlohu vymámiť n nich potrebné informácie.


"Taktiež mohli to byť väzni, ktorí boli už psychicky zlomení a mohli dostať napríklad nejaké výhody za to," hovorí Klimza. Ak vyšetrovatelia neboli spokojní s výsledkom vypočúvania, pokúšali sa väzňov zlomiť v temnici. "To bola chladná cela bez akýchkoľvek okien, ten väzeň tam mohol byť niekoľko dní až týždňov, možno ani nemal kde spať, prípadne dostal trest robiť kilometre, to znamená, že musel dookola chodiť a chodiť až kým sa úplne neunavil," vysvetľuje Klimza.

Neľudské zaobchádzanie zlomilo nejedného tvrdého chlapa. Mnohí sa radšej priznali aj k tomu čo nespáchali, len aby už mali od vyšetrovateľov pokoj. V budove bývalej väznice dnes sídli knižnica.

Zamestnankyňa Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach: "Mám pocit, že tá duša tej hrôzy tu je stále. Aj kolegyne, ktoré tu pracujú hovoria, že to prostredie dýcha tou minulosťou."

O rehabilitácii politických väzňov začali slovenské súdy rozhodovať pre vyše dvadsiatimi rokmi. Dočkali sa aj symbolického finančného odškodnenia. Od roku 1996 totiž platí zákon o nemorálnosti a protizákonnosti komunistického systému. "Ja si myslím, že o všetkých krivdách treba rozprávať a hlavne mladým to treba pripomínať, aby si vážili, v akej dobe žijú dnes," tvrdí zamestnankyňa Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok