Nepokoje pokračujú. Francúzsko sa pripravuje na ďalšiu noc protestov

ta3 tasr
1.7.2023 07:17

Francúzsko sa pripravuje na ďalšiu noc plnú násilných nepokojov a chaosu. V krajine totiž pokračujú rozsiahle protesty proti policajnej brutalite. Pre nepokoje odložil francúzsky prezident Emanuel Macron návštevu Nemecka.

Ministerstvo vnútra opäť mobilizuje obrovský počet síl naprieč celou krajinou. V praxi to znamená 45 000 policajtov s vrtuľníkmi a zásahovými prostriedkami, ako aj ďalšími špeciálnymi jednotkami.

Zákaz vychádzania

Dve mestá v regióne Alsasko Colmar a Mulhouse v noci na sobotu zaviedli na niekoľko dní zákaz vychádzania pre maloleté osoby bez sprievodu dospelých, píše The Guardian. Podľa francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina však "násilné protesty už nie sú také intenzívne". Darmanin zároveň nadránom pricestoval do mesta Mantes-la-Jolie, aby sa poďakoval polícii a žandárom za ich nočnú službu.

Smrť tínedžera

Smrť 17-ročného tínedžera alžírskeho pôvodu bola bol zachytená na video, ktoré vyvolalo debatu o správaní francúzskych policajtov. Policajt mladíka postrelil do hrude z bezprostrednej blízkosti, keď ho v utorok ráno zastavili pre dopravný priestupok v meste Nanterre na predmestí Paríža. Incident vyvolal v celom Francúzsku vlnu násilných protestov.

Francúzsko pristúpilo v piatok k ďalším opatreniam zameraným na potlačenie nepokojov. Na celom území krajiny prestala od 21.00 h až do odvolania premávať autobusová a električková doprava. Zároveň je v zakázaný predaj zábavnej pyrotechniky so silnejším účinkom. Darmanin zároveň oznámil, že počas štvrtej noci nepokojov nasadil do ulíc v celej krajine až 45.000 policajtov žandárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok