Vagnerovci mali mať už pred vzburou podpísané zmluvy, Prigožin to odmietol

ta3 ČTK
29.6.2023 13:46

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin bol už pár dní pred nedávnou vzburou informovaný, že nebude dostávať žiadne financie, ak jeho bojovníci nepodpíšu zmluvu s ministerstvom obrany. Informovala o tom ruská agentúra TASS s odvolaním sa na vplyvného poslanca Andreja Kartapolova.

Vagnerovci mali mať už pred vzburou podpísané zmluvy, Prigožin to odmietol
TASR/AP

Prigožin podľa neho zmluvu odmietol podpísať a bolo mu teda povedané, že jeho žoldnieri už nebudú na Ukrajine bojovať. Ako dnes Kartapolov uviedol, už pár dní pred vzburou ruské ministerstvo obrany oznámilo, že "všetky formácie, ktoré plnia bojové úlohy, musia podpísať zmluvu" s ministerstvom. 

"A všetci sa začali týmto rozhodnutím riadiť. Týmto úplne správnym rozhodnutím. Všetci okrem Prigožina," dodal poslanec, ktorý je predsedom výboru pre obranu dolnej komory ruského parlamentu.

Šéf žoldnierov bol preto podľa Kartapolova "následne informovaný, že v tom prípade sa vagnerovci špeciálnej vojenskej operácie zúčastniť nebudú". Špeciálnou vojenskou operáciou nazýva Moskva inváziu na Ukrajinu, ktorú začala vlani vo februári.

Spory medzi ruským armádnym velením a Jevgenijom Prigožinom vyvrcholili v sobotu. Bojovníci Vagnerovej skupiny najprv obsadili Rostov na Done a odtiaľ sa vydali smerom na Moskvu. Svoje ťaženie ale žoldnieri ešte v ten deň prerušili a stiahli sa. Prigožin sa teraz podľa všetkého nachádza v Bielorusku a o ďalšom osude skupiny sa špekuluje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok