Dubnická samospráva našla využitie pre staré reklamné banery. Slúžiť budú na kultúrnych podujatiach

ta3
28.6.2023 16:57

Táto reklama nie je len na jedno použitie. Desiatky bannerov neskončia v koši. Dubnická samospráva z nich dala vyrobiť sedacie vaky. Poslúžia obyvateľom počas kultúrnych podujatí. Ide o ďalší z krokov k zelenšiemu mestu.

Mesto Dubnica je prvou samosprávou na Slovensku, ktorá vdýchla starým bannerom nový život. "Nám sa začali kopiť tieto staré bannery z podujatí mestských a rozmýšľali sme, ako by sa dali ďalej využiť, lebo nám bolo ľúto ich len tak vyhodiť," hovorí viceprimátorka mesta Dubnica nad Váhom Andrea Blajsková.

Staré reklamné plachty by skončili na skládke. Preto z nich vymysleli ekologické a pohodlné sedačky. Našli firmu, ktorá všetky zužitkovala. Po banneroch nezostali ani odrezky, tie použili ako výplň do vakov. Bajsková: "Z vyše 50 kilogramov bannerov sme vyrobili 15 väčších hači vakov a 30 menších."

Dubničania ich  teraz využívajú počas mestských podujatí, pri seminároch aj prednáškach. Keďže sú plastové ich čistenie je jednoduché. Vhodné sú do interiéru aj do parku.

"Vaky boli prvýkrát použité na festivale Trifest, kde mali naozaj veľký úspech. Ďalej ich budeme používať na multižánrovom festivale Babylon v strede júla," informuje Zuzana Múkerová z Oddelenia kultúry mesta Dubnica nad Váhom.

Dizajn vakov je originálny. Zachovali na nich totiž pôvodné časti. "Je tam vidieť aj dátumy z tých podujatí, ktoré sa diali z minulosti, takže má to aj takú nostalgickú myšlienku," hovorí Bajsková. Okrem ekológie myslel výrobca aj na sociálnu stránku. Vaky šili ľudia zo sociálne znevýhodneného prostredia.

"Konkrétne dôchodcov, ženy na materskej dovolenke, alebo ľudí z menej rozvinutých regiónov, ktoré majú ťažšie uplatniť sa na trhu práce," hovorí konateľka spoločnosti Dominika Bukatovičová. Reklamné plachty, ktoré vyrábajú pred každým podujatím budú takto recyklovať aj ďalej. Ide o jeden z dielikov ekologickej samosprávy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok