Ako dostať knihu na pulty predajní? Vydavateľstvo nie je jediná cesta

ta3
24.6.2023 06:00

Cesta vedie aj pomimo vydavateľstiev. O tom, ako možno vydať svoj rukopis bez nich, cítiť pri celom procese maximálnu slobodu, ale aj koľko percent zo zisku si berie distribúcia, prezradila Michaela Zamari - autorka trinástich kníh, ktoré vydala na vlastnú päsť.

Ako dostať knihu na pulty predajní? Vydavateľstvo nie je jediná cesta
Instagram/michaelazamari

Kreatívnych ľudí, ktorí majú spoločnosti čo ponúknuť, máme na Slovensku bezpochyby veľa. A medzi nimi aj takých, ktorí cez písané slovo dokážu chytiť za srdce, inšpirovať či preniesť čitateľov do celkom nového sveta. Pri snahe o zdieľanie svojho talentu prichádzajú k otázke, či knihu vydať vo vydavateľstve alebo nie.

Slovo vydavateľstva nad to autorovo

"Ja som síce prvú vydala v rámci vydavateľstva, no pri druhej som sa už rozhodla pre samovydanie. A dôvod? Rozchádzali sme sa v názoroch. Chceli odo mňa, aby som tam zmenila veľkú časť deja," priznala spisovateľka Michaela Zamari.

"To je čas, kedy si autor musí popremýšľať, či má vydavateľstvo naozaj pravdu a mal by zmeniť svoj príbeh, alebo si bude stáť za svojím názorom. Stále to totiž môže byť len jeden z milióna názorov a ďalší vydavateľ by mohol povedať niečo iné," pokračovala. "Napokon som si od vydavateľstva odkúpila práva na svoju prvú knihu a dotlač som vydala sama," povedala narovinu.

Úskalie v rámci spolupráce s vydavateľstvom môže podľa Zamari predstavovať aj konečný vizuál knihy, do ktorého autor nezasahuje: "Vo vydavateľstve má rozhodujúce slovo vydavateľ, pretože on do knihy investuje svoje financie. Obálka tak vo finále nemusí spĺňať autorovu predstavu. Mne chýbalo, že som nebola zapojená do procesu. Záleží však od vydavateľstva a vždy je to o ľuďoch. Poznám aj vydavateľstvá, kde sa snažia vyhovieť autorovi, vedia ho usmerniť a čerpať zo svojich skúseností s trhom." 

Proces samovydania, sila marketingu a cena distribúcie

Rukopis a financie. Tým to cele začína. Okrem samotného obsahu knihy nesmie autor zabudnúť aj na korektora, grafika, ktorý sa mu postará o obálku, a tiež treba myslieť aj na zalomenie textu.  Pre rozmery knihy sa možno rozhodnúť na základe subjektívnych dojmov. Pozrieť si, aké knižky má človek doma, aký formát sa mu páči a vyhovuje. Potom nasleduje tlač.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok