Česká vláda odporučila ratifikovať Istanbulský dohovor, rozhodnú poslanci

ta3 TASR
21.6.2023 13:12

Česká vláda v stredu súhlasila s pokračovaním procesu ratifikácie Istanbulského dohovoru. Schválenie dokumentu odporučila poslancom, ktorí o ňom budú následne rozhodovať. Na sociálnej sieti Twitter to uviedli viacerí členovia vlády.

Koalícia je ohrozená aj v Česku. Fialovou vládou otriasa jeden z prvých veľkých škandálov
TASR/AP

"Vláda schválila ratifikáciu Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známeho ako Istanbulský dohovor. Násilie v rodine je neprijateľné a je správne, že sa k tomu česká vláda takto symbolicky prihlásila," uviedol minister zdravotníctva Vlastimil Válek.

Minister pre miestny rozvoj a šéf Pirátskej strany Ivan Bartoš dúfa, že dokument schvália aj poslanci a senátori. "Dohovor sa vymedzuje proti sexualizovanému alebo domácemu násiliu a predstavuje kroky posilňujúce prevenciu a ochranu obetí aj zraniteľných skupín. Nikomu neublíži, naopak pomôže," napísal minister.

Dohovor v Česku vyvoláva emotívne reakcie, proti sú najmä konzervatívni politici. Predchádzajúce vlády rokovanie o dokumente a celý jeho ratifikačný proces odkladali.

Istanbulský dohovor je medzinárodná dohoda Rady Európy, ktorá bola podpísaná 11. mája 2011 v Istanbule. Dokument vyžaduje, aby vlády signatárskych štátov prijali právne predpisy stíhajúce domáce násilie a podobné týranie, ako aj znásilnenie v manželstve a mrzačenie ženských pohlavných orgánov. V EÚ ho okrem Česka dosiaľ neratifikovalo Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok