Gašpar a Spišiak sú krok od vstupu do politiky. V ta3 prezradili, čo ich motivuje

ta3/SB, PB
14.6.2023 20:53

Dvaja bývalí prezidenti policajného zboru, dva rôzne príbehy, ale napokon možno podobné osudy. Obaja sú krok od vstupu do politiky. Aké sú ich motivácie a čo chcú dosiahnuť? V Téme dňa odpovedali na otázky Tibor Gašpar a Jaroslav Spišiak.

cd_24.jpg
TA3

Motivácia na vstup do politiky

Spišiak hovorí, že ho nemotivuje vyšší plat. "Vo svojej kariére som skoro nikdy nešiel do takej pozície, kde by som viac zarábal ako v predchádzajúcej. Niečo som chcel dosiahnuť. Motivácia spočívala v tom, že svoju policajnú kariéru som venoval rôznym reformám, inováciám, snažil som sa v policajnom zbore zaviesť niečo inak," vysvetľuje. Podľa jeho slov však s procesom musel skončiť skôr, ako ho stihol dokončiť, čo považuje za záhadu. 

Hovorí, že vzhľadom k okolnostiam, že sa dvakrát rozpadla vláda aj vzhľadom na krízy, cez ktoré je ťažké robiť rapídne reformy, práca zostala nedokončená. "Tak som si myslel, že ak ju naozaj chcem dokončiť, zrejme budem musieť naozaj vstúpiť do politiky. Chcem zabezpečiť to, čo by si takéto procesy vyžadovali. To je moja hlavná motivácia," dodal.

Gašpar tvrdí, že nejde do politiky preto, aby si očistil meno. Približne rok totiž strávil vo väzení. "Nepáči sa mi, ako sa tu potláča a cenzuruje iný názor. Ako sa začína zamieňať iný názor za hybridnú hrozbu. V akom stave máme niektoré zahranično-politické otázky vo vzťahu k podpore vojny," uviedol na margo toho, čo ho motivuje vstúpiť do politiky. "Ak chcete niečo zmeniť, na to tu je politický systém."

Spišiak vysvetlil, že len koaličné rozhodnutia dokážu presadzovať zákony, ktoré sú nevyhnutné v boji proti korupcii. "Ak by som bol vláda, postupoval by som presne opačne ako predchádzajúce dve vlády. Neurobili nič, čo by vláda urobiť mala," kritizoval. Vznikol podľa neho chaos, ktorý vlády neriešili včas alebo vôbec, a tým pádom umožnili spochybňovať kroky, ktoré sú nevyhnutné pre boj proti korupcii a kriminalite. Dôležité sú vraj postupné kroky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok