V Rusku sa zrazili dva tankery. Kapitán jedného z nich bol pod vplyvom alkoholu

ta3 čtk
13.6.2023 16:30

Na rieke Lena na východnej Sibíri sa zrazili dva ruské tankery. Kapitán jedného z plavidiel bol opitý, informovala ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na úrady Irkutskej oblasti.

V Rusku sa zrazili dva tankery. Kapitán jedného z nich bol pod vplyvom alkoholu
TASR/AP (ilu.)

Lode sa stretli v pondelok večer a následne podľa odhadov do rieky vytieklo asi 60 až 90 ton benzínu. Na mieste nehody sú vyšetrovatelia, kriminalisti a experti štátnej ochrany prírody.

"Predbežnou príčinou nehody bolo porušenie pravidiel plavby," uviedol prokurátor Denis Avdějev. Podľa lekárskeho vyšetrenia bol kapitán jedného z tankerov "v stave opitosti" a loď riadil jeho pomocník.

Zrazili sa tankery Jerofej Chabarov a TR-901. Zatiaľ čo druhá loď bola zakotvená pre opravu, Jerofej Chabarov podľa TASS prepravoval 832 ton benzínu. Pri zrážke bola poškodená jedna z nádrží, v ktorej bolo 138 ton paliva. Trhlinu sa podarilo zaceliť počas 30 minút.

Vlastník lode, z ktorej vytiekol benzín, podľa úradov oznámil túto skutočnosť s viac ako hodinovým oneskorením, čo ovplyvnilo rozsah následkov a oneskorilo zásah záchranárov. Vlastník lode sa navyše vyhol účasti na likvidácii následkov havárie.

Lena pramení v Irkutskej oblasti, preteká Jakutskom a ústi do mora Laptevov. Je najdlhšou ruskou riekou, niektoré zdroje uvádzajú jej dĺžku 4 294 kilometrov, iné približne 4 400 kilometrov aj s deltou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok