Medvedica v Tatrách. Pohybuje sa s mláďatami v okolí Svitu

ta3 TASR
13.6.2023 15:44

V blízkosti mesta Svit pod Tatrami v posledných dňoch spozorovali medvedicu s mláďatami. Upozorňuje na to samospráva na webovej stránke a vyzýva obyvateľov i návštevníkov na zvýšenie opatrnosti pri turistike, cyklistike a prechádzkach v lesných porastoch v okolí Baby. Ide o lokalitu nad mostíkmi smerom na juh.

Medvedica v Tatrách. Pohybuje sa s mláďatami v okolí Svitu
TASR/František Iván (ilu.)

"Zároveň vyzývame aj psičkárov, aby zvýšili opatrnosť a nepúšťali svojich miláčikov na voľný výbeh v spomínanej oblasti," dodáva mesto. Výskyt medvedice s mláďatami okamžite nahlásila mestská polícia Štátnej ochrane prírody SR - Zásahovému tímu pre medveďa hnedého s pôsobnosťou vo Svite.

Pod Tatrami pritom nejde o prvé upozornenie. Na zvýšený výskyt šelmy upozorňujú aj v okolí neďalekej obce Spišské Bystré.

ŠOP v tejto súvislosti vyzýva na ostražitosť, predovšetkým ráno, večer a v noci v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. Všímať si treba stopy, trus i znaky kŕmenia. 

"Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže zvukový prejav, na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu. Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla," upozorňujú ochranári.

Pri nečakanom strete s medveďom sa odporúča zväčšiť od neho vzdialenosť, k šelme sa nikdy nepribližovať, ani v prípade, že sa zdá pokojný, a vyhnúť sa pohľadu priamo do očí. 

Za najlepší spôsob, ako odohnať útočiaceho alebo hrozivo správajúceho sa medveďa, je považovaný paprikový sprej na medvede.

Témy: medveď Tatry Svit

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok