FOTO/VIDEO: Obec v Česku zasiahlo tornádo, tento rok už druhýkrát

ta3 novinky.cz
11.6.2023 10:27

V sobotu 11. júna sa v obci Lubná neďaleko Poličky na Svitavsku objavilo tornádo. Sociálne siete zaplavili fotky aj videá. To, že išlo naozaj o tornádo, potvrdil aj Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Touto lokalitou sa ničivý prírodný úkaz prehnal aj koncom apríla.

FOTO/VIDEO: Obec v Česku zasiahlo tornádo, tento rok už druhýkrát
Facebook/Czech Thunderstorm Research Association

Spôsobilo škody

ČHMÚ na sociálnej sieti vysvetľuje, že ľudia "vyfotili kondenzačný lievik pod základňou konvektívnych oblakov, jav tiež nazývaný funnel cloud". 

Vznik tromby, teda atmosférického víru, trval necelých 10 minút, uvádza Czech Thunderstorm Research Association. "Podľa ďalších svedkov najprv vznikla malá tromba, ktorá sa zrejme vplyvom tlaku vtiahla späť do základne oblaku a neskôr sa obnovila vo väčšej miere tak, že došlo ku kontaktu so zemským povrchom, kde už vzniknuté tornádo spôsobilo škody," dodáva. Na fotografiách vidieť, že poškodilo niekoľko striech.

Ako píšu novinky.cz., tornádo sa v tejto českej obci objavilo tento rok už druhýkrát "pri prechode studeného frontu, ktorý sprevádzali silnejšie búrky, pričom na radaroch boli zaznamenané aj supercely". Aj vtedy poničilo viaceré strechy domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok