Kaliňák: Švédsko otvára tému povinnej relokácie migrantov. Macko neočakáva vyšší nápor utečencov

ta3/dp
8.6.2023 21:17

Téma nelegálnej migrácie sa opäť otvára. Politické strany vyzývajú ministra vnútra Ivana Šimka, aby nesúhlasil s povinnými kvótami na prerozdelenie migrantov. Postupom vlády sa chce zaoberať aj parlament. Zároveň sa však vyostruje aj konflikt na Ukrajine.

Zvýši sa nápor utečencov?

Generál vo výslužbe Pavel Macko (ODS) si to nemyslí. "Pred rokom a štvrť začala invázia. Nikto nevedel, ako vojna bude prebiehať. Práve preto Ukrajinci masovo utekali," povedal. Konflikt už podľa neho má svoje parametre. "Nie je dôvod predpokladať, že príde 7-miliónová vlna utečencov," skonštatoval. 

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si myslí, že to, čo sa deje na Ukrajine, nemá vplyv na to, o čom chce rokovať Európska rada. Ukrajinskú migračnú krízu podľa exministra zvládli Slovensko, Poľsko, Maďarsko i Česko "veľmi dobre".  

Nežiadali sme kvóty, hovorí Kaliňák

"Nikto vtedy nežiadal Brusel, aby sa prerozdelili migranti, lebo sú ich státisíce," dodal. Exminister vnútra si myslí, že téma kvót prichádza so švédskym predsedníctvom v Rade EÚ. 

"O prerozdeľovaní nelegálnych migrantov nie je vôbec reč. Treba to rozlišovať. Sú utečenci - legálni migranti a potom sú legálni migranti, ktorí sú tu na základe iných schém. Potom máme nelegálnych migrantov, ktorí prechádzajú nekontrolovane hranicou," vysvetlil Macko. Povedal, že z prípravy nebolo jasné, či by malo ísť o prerozdeľovanie nelegálnych migrantov.

Hlavnú reakciu vyvolal status ministra vnútra Ivana Šimka. "Pre mňa bol mimoriadne určitý. Popri utečencoch z Ukrajiny chce, aby sme sa podieľali aj v iných prípadoch na európskej migračnej politike. Tá je nesprávne nastavená," povedal Kaliňák. Návrh zo strany Švédska je podľa neho postavený na povinnej relokácii. "To znamená, že každá krajina rozhodnutím dostane určitý počet migrantov, ktorých má zobrať," uviedol. 

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok