Ódor nečaká, že jeho vláda dostane od parlamentu dôveru. Nevidíme reálnu šancu, tvrdí

ta3 čtk
7.6.2023 14:50

Slovenský premiér Ľudovít Ódor predpokladá, že jeho úradnícka vláda nezíska dôveru parlamentu. Povedal to novinárom. Ódorov kabinet, ktorý nastúpil do úradu v polovici mája, má doviesť krajinu k septembrovým predčasným parlamentným voľbám. Bez dôvery snemovne vláda príde o niektoré právomoci.

"Zatiaľ nevidíme reálnu šancu na získanie podpory k programovému vyhláseniu vlády," uviedol Ódor. Očakáva sa, že parlament bude rokovať o programe úradníckeho kabinetu na svojej nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začne budúci týždeň.

Smer-SD bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica a Hlas-SD expremiéra Petera Pellegriniho už skôr uviedli, že úradnícku vládu nepodporia. Obe tieto strany, ktoré v 150-člennej parlamente zastupujú dohromady takmer štyri desiatky poslancov, sú podľa prieskumov teraz najpopulárnejšie v krajine.

Najsilnejšie parlamentné hnutie OĽANO expremiéra Igora Matoviča svoju podporu kabinetu podmienilo okrem iného tým, že vláda presadí finančný príspevok 500 eur od štátu pre každého voliča za účasť v septembrových voľbách. Ódor však povedal, že úradnícka vláda nemôže politickej strane robiť politickú kampaň.

Ak vláda nezíska dôveru parlamentu, prezidentka Zuzana Čaputová ju podľa ústavy odvolá a ponechá v úrade do vymenovania nového kabinetu. Terajší úradnícky kabinet by tak prišiel o niektoré svoje právomoci a niektoré ďalšie by zase mohol vykonávať len s predchádzajúcim súhlasom hlavy štátu. V tomto režime fungovala predchádzajúca vláda premiéra Eduarda Hegera zhruba od polovice minulého decembra, keď jej parlament vyslovil nedôveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok