Berlín reaguje na kroky Moskvy. Rusku nariadil uzavrieť štyri z jeho piatich konzulátov v Nemecku

ta3 ČTK
31.5.2023 14:05

Nemecko vyzvalo Rusko, aby uzavrelo štyri zo svojich piatich konzulátov v Nemecku. Informovalo o tom nemecké ministerstvo zahraničia. Reaguje tak na krok Moskvy, ktorá obmedzila počet pracovníkov nemeckej ambasády a ďalších nemeckých úradov v Rusku.

Podľa agentúry AP v stredu hovorca nemeckého ministerstva zahraničia Christofer Burger novinárom v Berlíne povedal, že opatrenie má vytvoriť "rovnosť personálu a štruktúr" medzi oboma krajinami. Od konca roka tak Rusko bude môcť mať v Nemecku len veľvyslanectvo v Berlíne a jeden generálny konzulát.

Ruská vláda urobila "krok ku eskalácii", keď s platnosťou od júna obmedzila celkový počet nemeckých štátnych zamestnancov v Rusku na 350. "A toto neoprávnené rozhodnutie núti spolkovú vládu k veľmi výraznému obmedzeniu vo všetkých oblastiach ich prítomnosti v Rusku," upozornil hovorca. Nemecko sa tak rozhodlo uzavrieť svoje generálne konzuláty v Kaliningrade, Jekaterinburgu a Novosibirsku a na minimum znížiť prítomnosť na nemeckých školách či Goetheho inštitútoch. Zostávajú nemecká ambasáda v Moskve a generálny konzulát v Petrohrade.

"Pre ruskú prítomnosť v Nemecku je naše rozhodnutie recipročné, aby zabezpečilo vyváženosť obojstranných prítomností ako personálne, tak aj štrukturálne," cituje hovorcu ministerstva zahraničných vecí agentúra DPA. "Toto bolo dnes oznámené ruskému ministerstvu zahraničia a Rusko sme vyzvali, aby urýchlene začalo s uzatváraním štyroch generálnych konzulátov v Spolkovej republike Nemecko a dokončilo ho najneskôr k 31. decembru 2023," dodal hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok