Sme silnejší než súperi. Protiruské sankcie fungujú, vyhlásila Čaputová

ta3 ČTK
29.5.2023 13:48

Sankcie proti Rusku kvôli jeho vojenskej invázii na Ukrajinu majú svoj účinok, Moskva má menej zdrojov na nákup zbraní, povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelkovom prejave na úvod bratislavskej medzinárodnej konferencie GLOBSEC.

Sme silnejší než súperi. Protiruské sankcie fungujú, vyhlásila Čaputová
TASR – Jakub Kotian

Zároveň varovala pred narušením doterajšej jednoty západných štátov v postoji k Rusku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a tiež pred zneužívaním demokratických slobôd extrémistov.

"Naša jednota je skúšaná. Tí, ktorí tvrdia, že naše opatrenia nefungujú alebo že sa máme zameriavať na naše vlastné záujmy, sa mýlia," uviedla Čaputová. Dodala, že solidarita Západu s Ukrajinou má výhody aj pre jeho vlastnú bezpečnosť.

Podľa prezidentky západnej krajiny zvládli dopady konfliktu na Ukrajine oproti očakávaniam lepšie, a to vďaka svojej jednote, a Ukrajine sa darí vzdorovať ruskej invázii. "Zásoby plynu sú na rekordných úrovniach, inflácia klesá. Rusko kontroluje (na Ukrajine) menej územia ako pred rokom," vyhlásila Čaputová.

Hlava slovenského štátu varovala, že extrémisti využívajú demokratické práva proti samotnej demokracii. Vyzvala na jej lepšiu ochranu a na zvýšenie zodpovednosti prevádzkovateľov sociálnych sietí za šírený obsah.

Témou tohtoročného 18. ročníka konferencie Globsec je hlavne vojna na Ukrajine a jej dôsledky pre svetovú bezpečnosť či ekonomiku. Konferencia potrvá do stredy, zúčastnia sa ju poprední politici a ďalší hostia z mnohých krajín, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Česko budú podľa organizátorov zastupovať napríklad premiér Petr Fiala a minister zahraničných vecí Ján Lipavský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok