Ružínsku priehradu zaplnil odpad. Voda priniesla neporiadok najmä z osád

ta3
24.5.2023 17:40

Výdatné zrážky z posledných dní priplavili do Ružínskej priehrady mimoriadne veľa odpadu. Voda priniesla neporiadok najmä z osád v povodí riek Hnilec a Hornád. Vodohospodári v stredu od skorého rána naplaveniny čistili. Pomohli takzvané norné steny, ktoré na prítokoch Ružínskej priehrady inštalovali v minulých rokoch na naliehanie občianskych aktivistov.

Len nedávno dobrovoľníci venovali víkend čisteniu brehov Ružínskej priehrady. Vyzbierali desiatky ton odpadu a keď prácu dokončili, Ružín bol čistý. Stačilo však pár dní zrážok a do priehrady priplávalo ďalších 30 ton odpadu.

Jozef Kojecký ml. z OZ Čisté vody Slovenska: "Je to neskutočný pohľad. Jednoducho sa s tým nedokážem vyrovnať. To bol pre nás jednoducho pohotovostný stav."

Odpad zachytili dve norné steny. Dobrovoľníci ho vďaka nim doslova uväznili. To je však len prvý krok v boji s odpadom. Norné steny treba čo najrýchlejšie vyčistiť, aby sa pod tiažou ton odpadu nepretrhli. To už bola úloha pre vodohospodárov. Nie jednoduchá. Odpad obsahoval drobné obaly, ale napríklad aj plávajúcu chladničku.

Ružínsku priehradu sa podarilo pred desiatkami ton smetia uchrániť. Miestni však tvrdia: "Ak neodstránime odpad v osadách, čoskoro skončí v priehrade aj ten."

"Celé nám to priteká z cca siedmych osád, ktoré sú na Hnilci a Hornáde. Keď sa tam dnu pozriete, je tu nebezpečný odpad, čo je trestný čin. My to tu ťaháme von z vody a oni to tam púšťajú dole," tvrdí Martin Vaľo z OZ Voda je život.

Témy: Odpad Slovensko

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok