Na Ukrajine nie je infraštruktúra ani personál na prevádzku stíhačiek F-16, upozorňuje ruský veľvyslanec v USA

ta3 TASR
22.5.2023 07:01

Ukrajina nemá podľa ruského veľvyslanca v USA Anatolija Antonova potrebnú infraštruktúru ani personál na prevádzku stíhačiek F-16, ktoré jej chcú poskytnúť západní spojenci. Antonov to uviedol v pondelok na účte ruskej ambasády v aplikácii Telegram. Informuje o tom televízia Sky News.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

"Každý odborník vie, že na Ukrajine nie je infraštruktúra na prevádzku F-16 a nie je tam ani potrebný počet pilotov a obslužného personálu. Čo sa stane, ak americké stíhačky vzlietnu z letísk NATO, ktoré prevádzkujú zahraniční 'dobrovoľníci'?“ napísal Antonov v odpovedi na novinársku otázku o záveroch víkendového summitu skupiny G7 v japonskej Hirošime.

Poskytnutie stíhačiek a podpora úderov na Krym s použitím amerických a iných západných zbraní podľa Antonova opäť jasne dokazujú, že Spojené štáty nikdy nemali záujem o mier a rozhodnutie uskutočniť tzv. špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine bolo absolútne správne."Od prevratu v Kyjeve v roku 2014 chceli Spojené štáty len strategickú porážku Ruska a teraz pokračujú v rozdúchavaní plameňov," tvrdí ruský veľvyslanec.

Americký prezident Joe Biden pred summitom G7 dal západným spojencom súhlas na začatie výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby, čím sa položil základ pre ich prípadný presun na Ukrajinu. Oznámil aj nový balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine za približne 375 miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok